Trimite e-mail | Printeaza
Social
25.09.2019

Mai multe comisii au aprobat reducerea înlesnirilor pentru foștii șefi de stat, de Parlament și ex-prim-miniștri

Comisia protecție socială, sănătate și familie și Comisia drepturile omului și relații interetnice au dat aviz pozitiv proiectului de lege pentru modificarea Legii privind asigurarea activității Președintelui Republicii Moldova.

Proiectul prevede ca foștii președinți ai Republicii Moldova să nu mai beneficieze de birou, asistent personal și mijloc de transport permanent pe parcursul a patru ani, după expirarea mandatului, demisie sau imposibilitate definitivă de exercitare a atribuţiilor. În cei patru ani după expirarea mandatului, foștii șefi de stat vor dispune de automobile doar la solicitare. Urmează a fi abrogate și prevederea ce vizează asigurarea cu birou și asistent personal.

Garanțiile sociale pentru foștii președinți ai Republicii Moldova de a avea birou, asistent personal și automobil permanent, pentru o perioadă de patru ani după expirarea mandatului, au fost incluse în lege de către Parlament în decembrie 2016. Proiectul privind excluderea acestora a fost elaborat de Guvern și, potrivit estimărilor, ca efect al intervenției legislative, vor fi eficientizate cheltuieli publice de la bugetul de stat în mărime de circa 0,5 milioane de lei anual.

Totodată, deputații au mai examinat, în cadrul comisiilor, un proiect similar de lege, care propune reducerea înlesnirilor pentru foști speakeri și prim-miniștri. Prin modificarea Legii despre statutul deputatului în Parlament și a Legii cu privire la Serviciul Protecție și Pază de Stat se propune excluderea de durată a serviciilor de protecție din partea statului a persoanelor care au deținut funcțiile de președinte de Parlament sau prim-ministru. Această inițiativă, de asemenea, urmărește scopul eficientizării utilizării banilor publici.

În opinia autorilor, nu există motive sau argumente plauzibile care ar demonstra că persoanele respective sunt supuse riscului sub aspectele securității personale, libertății de acțiune și al sănătății lor.

Proiectul respectiv a fost susținut în ședința de astăzi a Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

Ambele proiecte urmează a fi dezbătute în plenul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus