Trimite e-mail | Printeaza
Social
25.09.2019

Avize pozitive din partea mai multor comisii pentru proiectele de lege înaintate de șeful statului în domeniul protecției sociale

Proiectele de lege care fac parte din pachetul de inițiative sociale ale Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, menite să sporească gradul de protecție socială a pensionarilor și persoanelor cu cele mai mici venituri, au fost discutate, astăzi, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe, Comisiei agricultură și industrie alimentară și Comisiei mediu și dezvoltare regională. Deputații au avuzat pozitiv proiectele respective.

Primul proiect prevede modificarea Legii cu privire la ajutorul social. Se propune extinderea numărului de potențiali beneficiari ai ajutorului acordat de stat pentru perioada rece a anului cu circa 50 mii de persoane. În acest sens, va fi majorat multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat de la 1,95 la 2,2, care este utilizat pentru stabilirea dreptului la obținerea acestui ajutor.

Al doilea proiect de lege are drept scop garantarea de către stat a unui termen de minimum 5 ani pentru primirea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, în cazul decesului prematur al beneficiarului de acest tip de pensie, soțul sau soția va primi indemnizația lunară în mărimea pensiei pentru limită de vârstă, până la expirarea perioadei de 5 ani de la data obținerii dreptului de pensie de către beneficiarul de pensie.

Proiectele urmează a fi dezbătute în plenul Parlamentului, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus