Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.09.2019

Momente-cheie ale vizitei Prim-ministrului Maia Sandu în Statele Unite ale Americii

Momente-cheie ale vizitei Prim-ministrului Maia Sandu în Statele Unite ale Americii

În perioada 18-19 septembrie Prim-ministrul Maia Sandu s-a aflat într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Iată care sunt cele mai importante momente ale vizitei și rezultatele acesteia.

În cadrul unei întrevederi oficiale Mike Pence, Vicepreședintele SUA, și-a exprimat susținerea deplină pentru Guvernul condus de Maia Sandu și pentru agenda reformelor democratice promovate de către Executivul de la Chișinău.

„Suntem alături de voi. Statele Unite ale Americii vor continua să fie un partener puternic pentru transformarea democratică a Moldovei, pentru securitatea regională și dezvoltarea economică. Admirăm energia cu care luptați împotriva corupției și integritatea de care dați dovadă”, a declarat Mike Pence.

Mike Pence a subliniat că SUA a susținut transmiterea pașnică a puterii și va continua să fie un susținător fidel al transformării democratice a Republicii Moldova, iar restabilirea statului de drept și integritatea instituțiilor publice trebuie să rămână obiective majore pentru noul guvern.

Maia Sandu a vorbit despre reformele implementate de guvern, asigurarea condițiilor pentru alegeri libere și corecte și demontarea regimului politic moștenit de la fosta guvernare. Premierul a solicitat sprijinul autorităților americane, inclusiv FBI, CIA și a Departamentului de Justiție în investigarea dosarului furtului bancar, precum și înghețarea activelor de pe teritoriul SUA ale persoanelor implicate în furt. Vicepreședintele Mike Pence a declarat că autoritățile SUA vor analiza cererea Moldovei de a investiga acest caz.

Maia Sandu a subliniat că integrarea europeană rămâne obiectivul de bază al Executivului, iar cooperarea cu SUA, în mai multe domenii, inclusiv pe dimensiunea  bunei guvernări, în sectorul apărării și cel al securității, sunt priorități strategice pentru Republica Moldova. De asemenea, Premierul a declarat că la etapa actuală nu există condiții propice pentru soluționarea politică a conflictului transnistrean, iar o eventuală soluție politică nu trebuie să pună în pericol obiectivul de integrare europeană a Republicii Moldova.

***

Maia Sandu a avut o întrevedere la Casa Albă cu Ivanka Trump, Consilierul Președintelui SUA, la Washington, D.C. Ivanka Trump a declarat că Maia Sandu este un lider care inspiră și a apreciat succesele noului guvern de la Chișinău. Consilierul președintelui SUA a menționat importanța implementării reformelor, oricât de dificile, și a luptei împotriva corupției.

Un alt subiect discutat cu Ivanka Trump a fost importanța creării instrumentelor pentru promovarea implicării femeilor în politică și asigurarea oportunităților economice egale pentru toți cetățenii. În acest context a fost menționată  posibilitatea accesării fondurilor din noul instrument al Casei Albe, numit Inițiativa pentru Dezvoltare Globală și Prosperitate a Femeilor (WGDPI).

***

În cadrul întrevederii cu Tim Morrison, asistent special al președintelui SUA și membru al Consiliului Național de Securitate, unul dintre subiectele cheie abordate a fost dosarul furtului din sistemul bancar. Premierul Maia Sandu a solicitat sprijinul autorităților SUA în investigarea schemelor de spălare a banilor și a furtului miliardului, precum și în capturarea celor vinovați și recuperarea bunurilor sustrase. Tim Morrison a dat asigurări de sprijin și cooperare din partea forțelor de ordine din SUA în acest sens. Oficialul a subliniat importanța statului de drept și a menționat că aceste persoane trebuie să fie aduse în fața legii dacă există dovezi că au fost implicate în activități infracționale.

Tim Morrison a exprimat sprijin pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova și a precizat că SUA respectă suveranitatea țării noastre și apreciază relațiile bune cu România și Ucraina.

***

Maia Sandu a discutat la Washington, D.C. cu Justin Muzinich, secretarul adjunct al Departamentului de Trezorerie al SUA, despre progresele țării noastre pe calea reformelor și eforturile autorităților de consolidare a dialogului cu partenerii externi.

Justin Muzinich a declarat că admiră curajul Prim-ministrului în asumarea provocării de a curăța instituțiile țării și de a construi un stat cu adevărat democratic. Oficialul a adăugat că este nevoie de reforme în domeniul financiar și de consolidarea instituțiilor fiscale ale Republicii Moldova. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea adoptării unui instrument de verificare a investițiilor din perspectiva problemelor de securitate, un exemplu pe care țara noastră l-ar putea prelua de la vecinii din Ucraina.

***

Agenda de consolidare a instituțiilor statului și a proceselor democratice a fost discutată de Premierul Maia Sandu cu Mark Green, administratorul fondului USAID.

Maia Sandu i-a mulțumit lui Mark Green pentru susținerea oferită de SUA țării noastre de-a lungul anilor și pentru proiectele concrete implementate în țara noastră cu ajutorul USAID.

Mark Green a apreciat reformele întreprinse la Chișinău, menționând că SUA va oferi susținere deplină Guvernului Sandu. Administratorul USAID a declarat că lupta împotriva corupției este esențială, în special pentru a atrage investitori și a stimula dezvoltarea economică, dar și pentru a institui statul de drept în țara noastră. A fost pusă în discuție și promovarea femeilor în afaceri, un factor esențial pentru o societate modernă și dezvoltată.

USAID implementează în Republica Moldova mai multe activități în domenii precum dezvoltarea durabilă, dezvoltarea societății civile și mass-media, iar Mark Green a declarat că există disponibilitate de a oferi suportul necesar în oricare dintre domeniile prioritare identificate de Guvern.

***

Maia Sandu a avut o întrevedere cu David L. Norquist, secretarul adjunct al Apărării SUA. În cadrul ședinței, organizate la Pentagon, oficialii au vorbit despre situația regională în domeniul securității și apărării, despre prioritățile Guvernului Moldovei, despre situația din sectorul de apărare și despre cooperarea moldo-americană pe dimensiunea militară.

David L. Norquist a declarat că SUA a avut o cooperare excelentă cu armata națională a Moldovei și că este gata să susțină cooperarea în domeniul militar prin asistență financiară, subliniind că exercițiile militare recente din Carolina de Nord au fost foarte productive.

Prim-ministrul Maia Sandu a vorbit despre prioritățile actuale ale Guvernului în combaterea corupției și asigurarea transparenței decizionale și a reiterat intenția de a sprijini cooperarea între instituțiile de apărare și de securitate ale celor două țări.

Cei doi oficiali au convenit că vor continua și aprofunda parteneriatul militar al țărilor, dar și colaborarea în eforturile de combatere a corupției, a dezinformării și propagandei, a luptei împotriva spălării banilor și recuperarea bunurilor sustrase.

Alte subiecte discutate au fost securitatea cibernetică, programe și exerciții militare; precum și participarea SUA în monitorizarea procesului de nimicire a munițiilor de la depozitul Cobasna.

***

Premierul Maia Sandu s-a întâlnit, la Washington, cu congresmenii Pete Olson și David Price, copreședinți ai Grupului de sprijin politic pentru Republica Moldova din cadrul Congresului SUA.

Congresmenul David Price a declarat că Statele Unite ale Americii vor continua să susțină Republica Moldova și că e nevoie să se demonstreze că s-au făcut progrese vizibile în domeniul democratizării, iar alegerile locale din octombrie trebuie să fie un exemplu în acest sens.

„Vom aprecia adoptarea de către Congresul SUA a unei rezoluții bilaterale în susținerea transformării democratice a Moldovei”, a precizat Maia Sandu. De asemenea, și la această întrevedere, Premierul a cerut sprijinul Statelor Unite ale Americii în investigarea fraudei bancare și susținere pentru mass-media independentă din Republica Moldova.

***

Premierul Maia Sandu a avut o întrevedere cu Șeful Comitetului pentru afaceri externe al Camerei Reprezentanților SUA, Eliot Engel. În cadrul întâlnirii au fost abordate prioritățile strategice ale Republicii Moldova în domeniul politicilor interne, cât și relațiile de cooperare din regiunea Europa de Est.

S-a discutat și despre posibilitatea organizării unei audieri, care ar oferi vizibilitate în capitala federală și ar informa legislatorii americani despre reformele întreprinse de Guvernul de la Chișinău.

***

Maia Sandu a avut o întrevedere și cu Damian Murphy, membru al Comitetului pentru Relații Externe al Senatului SUA. Cei doi oficiali au discutat despre principalele direcții de acțiune ale Guvernului de la Chișinău, dar și domeniile concrete în care SUA ar putea oferi sprijin țării noastre.

***

Karen Donfried, Președinta Fundației German Marshall Fund, a atenționat, în cadrul întâlnirii cu Premierul Maia Sandu despre importanța asigurării sustenabilității proiectelor lansate de actualul Guvern. De asemenea, a fost lansată o invitație pentru participarea Prim-ministrului Maia Sandu în calitate de vorbitor la Forumul GMF de la Bruxelles, din iunie 2020.

***

În cadrul vizitei Prim-ministrul a participat la un eveniment organizat de Institutul Republican Internațional și Institutul Național Democratic, unde le-a vorbit participanților despreprioritățile de pe agenda Guvernului, realizările înregistrate în procesul de deoligarhizare și implementare a principalelor reforme, provocările cu care se confruntă guvernul, precum și situația politică de la Chișinău.

 

***

 Tot la Washington, D.C. a avut loc o întâlnire a delegației oficiale a Republicii Moldova cu diaspora. Cele mai importante subiecte abordate au fost implicarea și angajarea diasporei științifice din SUA în dezvoltarea Republicii Moldova, situația actuală a sistemului educațional din Republica Moldova, procesul de soluționare a diferendului transnistrean dar și păstrarea vectorului pro-european drept unica modalitate pentru dezvoltarea țării.

 

Vizita de la Washington, D.C. se înscrie într-o serie de evenimente menite să intensifice relațiile dintre SUA și Republica Moldova. Anterior, vizita Ministrului de Externe Nicu Popescu la Washington, D.C., vizita la Chișinău a Subsecretarului de Stat al SUA, David Hale și a lui John Bolton, consilierul Președintelui SUA pentru Securitate Națională, și vizita delegației oficiale a Republicii Moldova din 18-19 septembrie denotă dorința părților de a valorifica relația de parteneriat dintre cele două țări.

 

Amintim că din delegația oficială au făcut parte Prim-ministrul Maia Sandu; Viceprim-ministrul și Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase; Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu; Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița; Consilierul Prim-ministrului pe Afaceri Externe și Planificare Strategică, Vlad Kulminski; Consilierul Prim-ministrului pe Securitate și Apărare, Victoria Roșa; Secretarul de Stat al MAEIE, Dinu Toderașcu și Secretarul de Stat al Ministerului Finanțelor, Sergiu Luca, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus