Trimite e-mail | Printeaza
Social
13.09.2019

Cu suportul Guvernului Germaniei circa 50 mii de cetățeni ai raionului Leova vor beneficia de apă potabilă de calitate

Cu suportul Guvernului Germaniei circa 50 mii de cetățeni ai raionului Leova vor beneficia de apă potabilă de calitate

În orașele Leova și Iargara a avut loc, astăzi, evenimentul de inaugurare a apeductului magistral Leova – Iargara, construit în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice de aprovizionare cu apă și canalizare a localităților din raionul Leova”. În urma implementării acestui proiect, aproximativ 50 mii de locuitori ai raionului Leova au acces la apă potabilă.

Bugetul total al proiectului a fost de 64 milioane lei, dintre care 54 milioane au fost oferiți de Guvernul Germaniei prin intermediul GIZ Moldova, aproximativ 9 milioane lei din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR), iar un milion de lei a constituit contribuția locală a raionului Leova. La evenimentul de inaugurare au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai ambasadei Germaniei și ambasadei României și comunitatea din raionul Leova.

Ion Gudumac, președintele raionului Leova: „Inaugurarea apeductului magistral Leova-Iargara este un eveniment deosebit pentru locuitorii raionului Leova. Acesta este un proiect foarte important, pentru că asigurarea cu condiții de calitate cetățenii raionului este una din prioritățile noastre. Avem apă de calitate în raion, iar asta a fost posibil în mare parte suportului Guvernului Germaniei prin intermediul GIZ Moldova și a tuturor partenerilor proiectului, locali și naționali”.

Eugeniu Mutaf, primarul orașului Iargara: „Pentru Iargara acest proiect este de o importantă majoră, pentru că orașul astfel are acces la apă de calitate. Este un succes pentru comunitatea noastră. Acest succes nu era posibil fără suportul și ajutorul acordat de partenerii externi și anume Guvernul Germaniei. În acest sens, noi locuitorii orașului Iargara venim cu sincere mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestuia”. 

Angela Ganninger, Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova: „Mă bucur să mă aflu astăzi alături de Dvs la inaugurarea apeductului magistral Leova-Iargara. Prin construcția acestuia am creat condiții ca orașele Leova, Iargara și alte localități din raion să beneficieze în viitor de apă de calitate. Succesul implementării acestui proiect a fost posibil datorită cooperării eficiente dintre toți actorii implicați, atât cei naționali și locali, cât și cei internaționali”.

În cadrul proiectului – pe lângă apeductul magistral Leova-Iargara – au mai fost construite două stații de pompare a apei, două rezervoare de apă potabilă și, de asemenea, a fost reabilitată stația de tratare a apei din orașul Leova. Construcția apeductului magistral Leova-largara este un proiect cu impact major în domeniul aprovizionării cu apă a populației raionului Leova. Lucrările de construcție și reabilitare s-au desfășurat în perioada decembrie 2017 – aprilie 2019.

Această activitate a fost implementată în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și susținută financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), informează Agenția Regională de Dezvoltare Sud.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus