Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
09.09.2019

Pe teritoriul punctului de trecere a frontierei comun Palanca-Maiaki-Udobnoe a fost inaugurat Punctul de Contact Palanca

Pe teritoriul punctului de trecere a frontierei comun Palanca-Maiaki-Udobnoe a fost inaugurat Punctul de Contact Palanca

Pe teritoriul punctului de trecere a frontierei comun Palanca-Maiaki-Udobnoe a fost inaugurat în data de 6 septembrie 2019, Punctul de Contact Palanca, misiunea căruia este una necesară și importantă în gestionarea eficientă și rapidă a activităților la frontiera de stat moldo-ucraineană. Evenimentul a derulat în prezența managerilor instituțiilor de frontieră și vamale din Republica Moldova și Ucraina, reprezentanților  Misiunii OIM în Republica Moldova,  conducerii EUBAM și reprezentanței Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Crearea Punctului de Contact Palanca reprezintă unul dintre obiectivele majore realizate în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea gestionării integrate a frontierei prin controlul comun al frontierelor și schimbul de informații de-a lungul frontierei moldo-ucrainene”, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Inițiativa pilot privind  managementul integrat al frontierei al Parteneriatului Estic și implementat de către OIM, cu suportul EUBAM.

Prin înființarea acestuia, se oferă posibilitatea efectuării unui schimb rapid de informații între Poliția de Frontieră și Serviciul Grăniceresc de Stat al Ucrainei, precum și acordarea asistenței în evaluarea situației de la frontiera comună. Schimbul de informații se realizează cu privire la persoanele și mijloacele de transport care traversează frontiera de stat, situațiile excepționale în zona de frontieră și în punctele de trecere a frontierei, încălcările sau tentativele de încălcări a legislației statelor părți în timpul trecerii frontierei de stat, încălcările regimului frontierei de stat. În acest sens, se va contribui considerabil la procesul de combatere a migrației ilegale, a traficului de persoane, dar și în combaterea falsurilor în documentele de călătorie. Totodată, schimbul de date va putea fi realizat și în alte domenii ce reprezintă interes mutual.

Potrivit Poliţiei de Frontieră,  începând cu data de 10 iulie curent, Punctul de Contact Palanca a dat start activității în regim de testare, iar din luna august curent programul de lucru este non-stop. Până în prezent au fost procesate 38de solicitări, cele mai multe din ele fiind axate pe obținerea informației operative privind traversarea frontierei de stat de către persoane și mijloacelor de transport, cât și existența consemnelor nominale asupra cetățenilor. Cu certitudine activitatea ulterioară a Punctului de Contact va consolida cooperarea existentă dintre autoritățile de frontieră din Republica Moldova și Ucraina.

În alocuțiunea sa, șeful adjunct al Poliției de Frontieră, Valentin Fiodorov a transmis sincere mulțumiri Misiunii OIM și Uniunii Europene pentru suportul acordat întru înființarea Punctului de Contact Palanca, care va contribui substanțial la securizarea frontierei moldo-ucrainene, dar și la procesul de dezvoltare și modernizare a instituției. ”Cu siguranță rezultatul activității Punctului de Contact va îmbunătăți considerabil relațiile de bună vecinătate între Republica Moldova și Ucraina și nu numai, cu referințe la securitatea națională, ordinea publică, bunăstarea economică a celor două țări, inclusiv sprijinul reciproc în prevenirea și combaterea crimei organizate transnaționale. Dorim să le spunem cu drag omologilor ucraineni Ласкаво просимо.”, a încheiat domnul Fiodorov.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus