Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.09.2019

Agenda relaţiilor moldo-ucrainene discutată la Kiev

Agenda relaţiilor moldo-ucrainene discutată la Kiev

Securizarea frontierei de stat moldo-ucrainene, asigurarea unui nivel sporit al protecției ecologiei râului Nistru, precum și liberalizarea transportului auto și celui aerian, au fost printre principalele subiectele abordate în cadrul întrevederii ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu cu omologul său ucrainean, Vadym Prystaiko. 

În cadrul convorbirilor, miniştrii Nicu Popescu şi Vadym Prystaiko au discutat despre securizarea frontierei de stat moldo-ucrainene, inclusiv a segmentului transnistrean, facilitarea procedurilor de control la frontieră prin extinderea punctelor de control comun, asigurarea unui nivel sporit al protecției ecologiei râului Nistru, precum și despre liberalizarea transportului auto și celui aerian.

Ministrul Nicu Popescu a salutat schimbul recent de prizonieri dintre Ucraina și Rusia și a reiterat faptul că Republica Moldova nu recunoaşte aşa-numitele alegeri organizate ieri în Crimeea şi Sevastopol, anexate de către Rusia.

De asemenea, interlocutorii au constatat că exista viziuni comune în eforturile de integrare europeană a țărilor noastre, cu accent pe implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și combaterea eficientă a corupției.

Potrivit MAEIE, şeful diplomaţiei moldoveneşti a apreciat poziția activă a Kievului privind identificarea unei soluții politice durabile pentru conflictul transnistrean, în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Ministrul Popescu a reiterat că prezența ilegală în regiunea transnistreană a militarilor ruși contravine principiului neutralității Republicii Moldova și că acest subiect rămâne o prioritate pentru țara noastră.

Ministrul moldovean de externe a reconfirmat, de asemenea, poziția fermă a Republicii Moldova privind susținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în granițele recunoscute internațional.

Nicu Popescu l-a invitat pe omologul său ucrainean să efectueze o vizită la Chişinău, fiind convenită şi pregătirea unei noi vizite în timpul apropiat a premierului Maia Sandu la Kiev.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus