Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-09-05/pre-edintele-partidului-popular-european-joseph-daul-datorita-primelor-ac-iuni-concrete-ale-guvernul-60575.html
Data: Sep 5, 2019 (22:30)

Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul: „Datorită primelor acțiuni concrete ale Guvernului Sandu, Republica Moldova a recâștigat încrederea Uniunii Europene”

Intensificarea relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost subiectul-cheie discutat astăzi la întrevederea Prim-ministrului Maia Sandu cu Joseph Daul, Președintele Partidului Popular European (PPE), aflat în vizită la Chișinău.

Premierul a apreciat înalt sprijinul familiei PPE, oferit țării noastre în cadrul instituțiilor europene, și a menționat că Republica Moldova mizează în continuare pe această susținere în implementarea reformelor democratice şi avansarea în parcursul său european.

„În toamna anului 2018 dumneavoastră ne-ați transmis un mesaj:

Prieteni, chiar dacă prezentul pare sumbru, nu vă pierdeți speranța în viitor. Am certitudinea că unitatea dintre partidele membre ale PPE, precum și rezistența și dorința de schimbare a cetățenilor Moldovei arată că vă așteaptă un viitor mai bun! Ați avut mare dreptate. Ne-ați încurajat. Cetățenii Republicii Moldova au continuat să lupte pentru democrație, pentru respectarea drepturilor omului, statul de drept. Și, iată, schimbarea a venit. De-acum încolo avem tare mult de lucru ca să punem în aplicare toate angajamentele pe care le-am făcut, ca să construim o țară cu adevărat democratică, ca să construim un stat de drept”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, Prim-ministrul a accentuat importanța restabilirii dialogului politic dintre țara noastră cu Uniunea Europeană și a reiterat că Republica Moldova mizează pe susținerea PPE și în procesul de extindere a UE, prin acordarea perspectivei europene țărilor din Parteneriatul Estic.

„Ne dorim să construim o bază durabilă pentru dezvoltare, iar asta înseamnă să facem lucrurile corect și temeinic. De aceea, pentru noi e important în continuare sprijinul Dvs. Noi ne cunoaștem angajamentele față de UE, în primul rând, prin Acordul de Asociere”, a mai subliniat Maia Sandu.  

La rândul său, Joseph Daul, Președintele PPE, a declarat că urmărește îndeaproape evoluția situației din Moldova de-a lungul anilor și mai ales în ultimele luni și admiră curajul și maturitatea politică a Prim-ministrului Maia Sandu și a Viceprim-ministrului Andrei Năstase, care au găsit o soluție pentru a oferi cetățenilor un guvern pentru toți, nu doar pentru unii.

„Această nouă schimbare la Chișinău aduce multă speranță, dar creează și mai multe așteptări. Trebuie să știți că 100 de zile cu o nouă guvernare nu pot schimba ceea ce a fost distrus și corupt timp de ani de zile. Lupta împotriva corupției, o justiție independentă și respectarea statului de drept necesită multă muncă, din multe direcții”,  a subliniat Joseph Daul.

Totodată, Joseph Daul a reafirmat susținerea totală pentru guvernul condus de ACUM, care are o misiune foarte dificilă și complicată, aceea de a readuce Moldova pe calea cea dreaptă. „Datorită primelor acțiuni concrete ale Guvernului Sandu, Republica Moldova a recâștigat încrederea Uniunii Europene, care este deja pe cale să transfere prima tranșă de asistență financiară, care a fost blocată în trecut”, a mai adăugat Președintele PPE.