Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.09.2019

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Dmitrii Kozak

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Dmitrii Kozak

În cadrul vizitei de lucru în Federația Rusă, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Dmitrii Kozak, vicepremier, reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova.

În cursul dialogului, oficialii au discutat pregătirile pentru organizarea ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică, preconizată pentru 19 septembrie curent, precum și chestiuni care ar putea fi incluse în agenda ședinței.

„În agenda noastră bilaterală s-a acumulat un număr mare de chestiuni ce necesită implicarea neîntîrziată a reprezentanților Guvernului Republicii Moldova. Este vorba, inclusiv, despre eliberarea autorizațiilor de transport, livrările de conserve și produse vinicole moldovenești pe piața rusă”, a specificat șeful statului.

Totodată, Igor Dodon a menționat faptul că, datorită înțelegerilor obținute cu partea rusă, în primele șase luni ale acestui an, a crescut semnificativ volumul de fructe și legume moldovenești, care au fost exportate (pe piața rusă), inclusiv: mere – cu 35%, conserve – 31%, producție vinicolă – 42%.

În context, Președintele țării și-a exprimat speranța că, în urma recentei vizite în Moldova a experților Serviciului Federal pentru Supraveghere Veterinară și Fitosanitară („Rosselihoznadzor”) și ai Serviciului Federal pentru Supraveghere în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării populației („Rospotrebnadzor”), va fi extinsă lista mărfurilor moldovenești – atît a legumelor și fructelor, cît și a producției vinicole – pentru export pe piața rusă.

În mod separat, Igor Dodon și Dmitrii Kozak au discutat chestiuni ce țin de asigurarea livrărilor neîntrerupte de gaze rusești în Republica Moldova, precum și posibilitatea de a oferi reduceri de preț pentru gazele naturale livrate în Moldova de Federația Rusă.

De asemenea, șeful statului l-a informat pe domnul Kozak despre modul în care decurge organizarea celei de-a doua ediții a Forumului economic moldo-rus, care va avea loc la Chișinău, în perioada 20-21 septembrie 2019.

În încheierea întrevederii, Președintele țării a remarcat cu satisfacție dinamica pozitivă a relațiilor bilaterale moldo-ruse, ceea ce ne insuflă încrederea în consolidarea parteneriatului strategic dintre țările noastre pe termen lung, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus