Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.08.2019

Conceptul reformei în sectorul justiției a fost prezentat astăzi la Ministerul Justiției

Conceptul reformei în sectorul justiției a fost prezentat astăzi la Ministerul Justiției

Astăzi, ministrul justiției, Olesea Stamate, a făcut o prezentare a reformei în sectorul justiției. La eveniment au participat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, prim-ministrul, Maia Sandu și viceprim-ministrul, Andrei Năstase.

În cadrul prezentării, ministrul justiției a menţionat că actuala reformă a justiţiei are drept obiectiv crearea unor condiții de bună funcționare a sectorului justiţiei, care garantează supremația legii, respectarea drepturilor omului, dar și asigură un mediu favorabil dezvoltării economiei, atragerii investițiilor externe și prosperării țării.

Astfel, în vederea reformării instituțiilor cheie din domeniul justiției, Olesea Stamate a menționat: „Propunem îngustarea competenţei Curții Supreme de Justiție (CSJ), astfel încât aceasta să se focuseze pe unificarea practicii judiciare şi mai puţin pe examinare în fond a cauzelor. Asta induce respectiv şi modificarea numărului de judecători, reducerea de la 33 la 17. Pentru a stabili însă, care dintre actualii judecători vor rămâne în noua componenţă a Curţii, aceştia vor fi supuşi unui mecanism de evaluare externă, efectuată de o comisie independentă compusă din 18 membri, profesionişti, cu o reputaţie ireproşabilă, inclusiv şase experţi europeni, foşti judecători şi procurori din spaţiul UE. Aceeaşi comisie va evalua şi preşedinţii Curţilor de Apel şi a instanţelor judecătorești, precum și vicepreședinții Curților de Apel și a anumitor instanțe de fond. În acelaşi context, propunem completarea numărului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu încă trei membri, profesori titulari cum prevede Constituţia. Propunerea este ca doi dintre aceşti trei sa fie numiţi de Guvern şi unul de Preşedinţie. Propunem din cei şase judecători aleşi actualmente de Adunarea Generală a Judecătorilor în CSM trei să fie de la nivelul primei instanţe, doi de la Curţile de Apel şi unul de la CSJ”. 

În ceea ce privește Procuratura Anticorupţie, ministrul justiţiei a precizat: „Propunem ca această instituţie să se concentreze pe investigarea cazurilor de corupţie mare, fiind transferate o parte din competenţele actuale ce ţin de corupţia sistemică către Centrul Național Anticorupție. Totodată, procurorii din Procuratura Anticorupţie vor fi supuşi aceluiaşi sistem de evaluare similară cu evaluarea judecătorilor. Vor fi evaluaţi şi procurorii şefi ai subdiviziunilor Procuraturii Generale, procurorii şefi ai procuraturilor specializate, teritoriale şi de circumscripţii. Şi adjuncţii procurorilor şefi şi procuraturilor specializate de circumscripţii a procuraturilor teritoriale Chişinău, Bălţi, Cahul şi Comrat vor trece prin acelaşi mecanism de evaluare”.

Cu referire la schimbările ce vizează Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Olesea Stamate a declarat: „Venim cu propunerea de a suplini numărul membrilor CSP cu încă doi reprezentanţi ai societăţii civile. Propunem şi completarea în rândul membrilor de drept ai CSP cu preşedintele Uniunii Avocaţilor. Propunem ca procurorul general să fie ales de către CSP în baza unei liste scurte propusă de Ministerul Justiţiei, candidaţii să fie selectaţi în bază de concurs de către o comisie formată la Ministerul Justiţiei. Venim cu propunerea eliminării criteriului obligatoriu de experienţă în organele procuraturii de cinci  ani pentru candidatul la funcţia de procuror general”. 

Ministerul Justiției informează că noua reformă a justiţiei urmează să fie supusă dezbaterilor publice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus