Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-08-21/pe-l-nga-primministru-va-fi-creat-un-consiliu-de-coordonare-a-politicilor-anticorup-ie-i-reformei-ju-60385.html
Data: Aug 21, 2019 (23:12)

Pe lângă prim-ministru va fi creat un consiliu de coordonare a politicilor anticorupție și reformei justiției

În cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, Prim-ministrul Maia Sandu a prezentat proiectul Hotărîrii de Guvern cu privire la eficientizarea activităților anticorupție. Proiectul propune crearea Consiliului de coordonare a politicilor anticorupție și reformei justiției pe lângă Prim-ministru și a Biroului consultativ pe politici anticorupție. ,,Am spus în repetate rânduri că pentru acest Guvern combaterea corupției este o prioritate. Știu că în ultima perioadă încrederea cetățenilor că justiția poate fi reformată a fost zdruncinată. Dar trebuie să înțelegem că sistemul corupt care a fost construit de vechiul regim este putred și se opune din răsputeri pentru a nu fi curățat. Chiar dacă noi ne dorim ca aceste lucruri să se întâmple foarte repede, trebuie să fim realiști și să înțelegem că aceste reforme sunt complicate și de durată. Pe noi nu ne opresc aceste tergiversări și această lipsă de cooperare din partea sistemului pentru a curăța justiția. Guvernul nu are competențe directe de combatere a corupției, dar Guvernul este responsabil în fața cetățenilor pentru ca viața lor să se îmbunătățească. Și viața cetățenilor se poate îmbunătăți doar atunci când vor înceta toate schemele de corupție.” a declarat Maia Sandu.

În cadrul Consiliului se vor întruni reprezentanți, manageri ai instituțiilor responsabile de combaterea corupției. Biroul anticorupție va fi format din consultanți naționali și internaționali care vor monitoriza modul în care se derulează activitățile în reforma justiției, vor pregăti politici noi, astfel încât să ajute Guvernul în monitorizarea îndeplinirii angajamentului de combatere a corupției.