Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-08-21/ministerul-finan-elor-a-desfa-urat-o-edin-a-de-lucru-privind-aspectele-proiectului-de-lege-care-va-r-60377.html
Data: Aug 21, 2019 (22:35)

Ministerul Finanțelor a desfășurat o ședință de lucru privind aspectele proiectului de lege care va reglementa achizițiile în sectorul de utilități

Ministerul Finanțelor a desfășurat miercuri, 21 august 2019, o ședință de lucru privind aspectele proiectului de lege care va reglementa achizițiile în sectorul de utilități. La eveniment au participat reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale de Soluționare a Contestațiilor, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Agenției Achiziții Publice, membri ai Societății Civile, precum și angajați ai întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale.

În debutul ședinței, Secretarul de Stat al Ministerului Finanțelor, Viorica Pricop a salutat prezența specialiștilor din domeniile vizate, mulțumindu-le pentru implicare și interesul manifestat.

”Republica Moldova și-a asumat angajamentul prin ratificarea Acordului de Asociere RM-UE să transpună Directiva 2014/25/UE privind achizițiile efectuate de entitățile care își desfășoară activitatea în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale. În acest sens, Ministerul Finanțelor în comun cu experții SIGMA au elaborat un prim proiect de lege aferent achizițiilor în sectorul de utilități. Majoritatea procedurilor de atribuire a contractelor specifice sectorului de utilități, stabilite în proiectul de lege, sunt similare celor din Legea nr. 131/2015 privind achizițiile publice, oferind astfel flexibilitate întreprinderilor vizate, încât acestea să-și poată desfășura eficient activitatea comercială”, a declarat Viorica Pricop.

La rîndul său, reprezentantul SIGMA, Gheorghe Cazan, expert în domeniul achizițiilor publice pe parcursul a 28 de ani, a prezentat expertiza țărilor balcanice și statelor membre UE referitor la achizițiile din sectorul de utilități. În context, expertul a oferit o serie de propuneri orientate spre perfecționarea proiectului de lege sus menționat. ”În procesul de elaborare a legii este important stabilirea clară a domeniului de aplicare a acesteia și determinarea excepțiilor”, a menționat expertul SIGMA.

La final, conducerea Ministerului Finanțelor a anunțat că va opera modificările de rigoare în proiectul de lege, care va fi transmis ulterior pentru consultări publice.