Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.08.2019

Vadim Brînzan: ANRE trebuie să fie o instituție independentă, dar și eficientă, în afara presiunilor politice

Vadim Brînzan: ANRE trebuie să fie o instituție independentă, dar și eficientă, în afara presiunilor politice

Despre modificările prețurilor la energia electrică, dar și despre acțiunile Guvernului cu privire la alocarea mijloacelor financiare pe timp de iarnă, a comunicat astăzi, 20 august, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, în cadrul unei conferințe de presă.

Creșterea prețurilor în sectorul energetic a fost permanent un subiect de controversă, manipulare și discuții. Orice creștere de tarife este dureroasă, indiferent cât de mică nu ar fi. Acest lucru ne arată cât de vulnerabili suntem ca țară și ca economie.

„A devenit o lege nescrisă, ca cetățenii să plătească facturile pentru pomenile electorale ale Partidului Democrat. Această scumpire urma să fie aplicată încă jumătate de an în urmă, fosta guvernare, prin diferite mecanisme a influențat ANRE să amâne această decizie, creând și lărgind un deficit bugetar la FEE Nord de aproximativ 120 de milioane de lei, iar fosta conducere a Ministerului Finanțelor a presat această companie să plătească 50 de milioane dividende la stat, din acele puține resurse pe care le avea”, a menționat ministrul Vadim Brînzan în cadrul conferinței.

Ministrul Economiei și Infrastructurii a mai precizat faptul că atunci când politicul se implică în procesele economice, cetățeanul are de plătit preț dublu. „ANRE trebuie să fie o instituție independentă, dar și eficientă. În afara presiunilor politice. Nici un partid nu trebuie să utilizeze ANRE-ul în scopurile sale electorale sau politice, pentru că, povara acestor „intervenții” va cădea tot pe umerii cetățenilor”, a adăugat ministrul Brînzan. În contextul dat, Ministerul Economiei și Infrastructurii va înainta o propunere Guvernului de a aloca mijloace financiare pentru perioada rece a anului pentru persoanele și familiile cu venituri mici, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Vadim Brînzan a mai menționat în cadrul evenimentului despre acțiunile Ministerului Economiei și Infrastructurii pe domeniul energetic:

 - A avut loc o întrevedere cu operatorii principali cu capital majoritar de stat de pe piața energetică. Companiile au fost informate despre inițierea unui audit economico-financiar în sectorul dat;

- Ministerul îndeamnă ANRE să informeze publicul larg într-o formă accesibilă privind structura și modul de actualizare a tarifelor și prețurilor reglementate la energie;

- Ministerul Economiei și Infrastructurii lucrează la procesul de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie a Republicii Moldova;

- Ministerul lucrează pentru valorificarea potențialului surselor de energie regenerabilă și pentru a eficientiza utilizarea energiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus