Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-08-15/legisla-ia-bancara-modificata-de-parlament-60289.html
Data: Aug 15, 2019 (22:31)

Legislația bancară, modificată de Parlament

Parlamentul a aprobat modificări în legislație pentru a defini noțiunea de ”asistență de lichiditate în situații de urgență”. Deputații au aprobat proiectul, în prima și a doua lectură, în ședința plenară de astăzi.

Potrivit modificărilor legislative, Banca Națională a Moldovei va avea posibilitatea de a oferi asistență de lichiditate în situație de urgență (credite de urgență) doar unei bănci solvabile și viabile. Astfel, au fost anulate prevederile ce au permis acordarea de asistență de lichiditate celor trei bănci comerciale insolvabile.

De asemenea, au fost excluse din lista de active eligibile acceptate de către Banca Națională a Moldovei în calitate de garanții la acordarea de credite băncilor a cambiilor simple și a titlurilor emise cu privire la bunuri sau mărfuri, datorită faptului că acestea nu sunt utilizate frecvent pe piața autohtonă.

Proiectul de lege actualizează și cadrul legal privind rezervele obligatorii în scopul controlului monetar și managementului lichidității.

Parlamentul este în sesiune extraordinară în perioada 12-16 august curent, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.