Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-08-14/ecustoms-modernizarea-procedurilor-vamale-60238.html
Data: Aug 14, 2019 (00:04)

E-customs – modernizarea procedurilor vamale

Promovarea măsurilor de facilitare a comerțului transfrontalier reprezintă una dintre prioritățile majore ale Serviciului Vamal, în vederea asigurării unui mediu competitiv pentru agenții economici de bună-credință.

E-customs reprezintă servicii electronice vamale care elimină hârtia și ușurează procesul de declarare a importului și exportului. Astfel, doar cu ajutorul semnăturii electronice și fără a se deplasa la posturile vamale, agenții economici și brokerii vamali pot perfecta on-line declarații vamale, care au aceeași valoare juridică ca și declarațiile pe suport de hârtie.

Odată cu trecerea la procesarea electronică a tranzacțiilor, Serviciul Vamal oferă posibilitatea agenților economici de a reduce considerabil timpul de vămuire și costurile aferente exportului/importului.

Vămuirea electronică, prin definiție, elimină contactul direct între operatorul economic și funcționarul vamal, fiind, astfel, minimizate eventualele incidente de integritate, iar întreaga procedură devenind absolut transparentă și supravegheată în regim on-line.

Ca urmare a implementării acestei facilități, astăzi, agentul economic poate perfecta și prezenta organului vamal declaraţia de export electronic în circa 7 minute, costurilor aferente procedurii fiind mai mici de peste trei ori.

Vămuirea electronică la import și export este posibilă, conform HG 904 ”cu privire la procedurile de vămuire electronică a mărfurilor”, în cazul următoarelor proceduri vamale: import definitiv a mărfurilor străine, export definitiv, export temporar în cadrul unei operațiuni de perfecționare pasivă sau export temporar în vederea returnării ulterioare a mărfurilor în aceeași stare.

Este de menționat că, în primul semestru al anului 2019, ponderea decalarțiilor vamale perfectate electronic constituie 98% la export și 56% la import. Totodată, 100% din declarațiile de tranzit se perfectează electronic.

În contextul în care se atestă în continuare o rezistență din partea specialiștilor în domeniul vămuirii de a trece la această procedură, Serviciul Vamal încurajează agenții economici să utilizeze declararea electronică a mărfurilor, beneficiind de întregul suport informațional al funcționarilor vamali din domeniile de profil.

Actualmente, autoritatea vamală se află în proces de modernizare a sistemului informațional în baza celei mai recente versiuni a softului aplicativ Asycuda World, ceea ce va permite, în viitor, implementarea unor noi facilități și proceduri simplificate, inclusiv extinderea utilizării procedurii de declarare electronică și pentru alte destinații vamale.