Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.08.2019

Vinificatorii au cerut suportul MADRM pentru extinderea pieței de desfacere

Vinificatorii au cerut suportul MADRM pentru extinderea pieței de desfacere

Peste 50 de producători din sectorul vitivinicol, au punctat problemele cu care se confruntă, ieri, în cadrul  întrevederii cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării  Regionale și Mediului, Georgeta MINCU. Oficialul MADRM le-a ascultat doleanțele, le-a mulțumit pentru inițiativa de a se întâlni și a promis că cele mai eficiente propuneri vor fi incluse în Planul de Acțiuni al Guvernului. 

”Sectorul vitivinicol este unul dintre ce mai importante, în topul exporturilor, vă salut, și vă mulțumesc pentru inițiativa de a discuta, a colabora și a identifica  împreună soluții pentru dezvoltare. Vreau să aud îngrijorările dumneavoastră și problemele cu care vă confruntați. Vreau să aud mesajul din prima sursă”, a subliniat ministrul, la începutul ședinței.

În contextul propunerilor pentru îmbunătățirea condițiilor de activitate ale sectorului, producătorii au menționat că atât instituțiile statului din domeniu, cât și sectorul privat trebuie să promoveze mesajul că Republica Moldova este un producător de vin de calitate. Aceștia și-au exprimat disponibilitatea de a participa la elaborarea unui nou Program de dezvoltare a sectorului vitivinicol din țară. De asemenea, vinificatorii au cerut suportul MADRM pentru extinderea pieței de desfacere, inclusiv în China.

Totodată, doamna ministru a menționat că fiecare producător trebuie să aibă propria strategie de export, pentru că există un surplus de producție pe piața internă, iar ministerul nu își poate asuma angajamente față de producători de a compensa producția nerealizată.

”Este adevărat că nu putem consuma cât producem, de aceea producătorii trebuie să analizeze piața externă și să își elaboreze strategii de export, să studieze posibilitățile de diversificare a produselor la baza cărora stau strugurii. Să nu cultivăm soiuri nerentabile, să nu producem marfă care nu are cerere pe piață. Trebuie să elaborați planuri de afaceri, să căutați noi propuneri de export, să porniți noi linii de producere, inedite şi atractive”, a menționat doamna ministru.

 

La final de discuții, ministrul  a explicat că și-a notat doleanțele și că așteaptă propuneri constructive  pentru a fi incluse în Planul de Acțiuni al Guvernului sau într-o strategie pentru dezvoltarea sectorului. De asemenea, ministrul a vorbit despre Conferința națională a sectorului ce va avea loc , pe 22 august 2019, și i-a îndemnat pe producători să participe cu o listă de subiecte și soluții optime, atât pentru campania următoare de recoltare, cât și pe termen lung pentru dezvoltarea sectorului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus