Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-08-09/banca-na-ionala-va-putea-acorda-suport-de-lichidita-i-doar-in-cazuri-de-urgen-a-i-doar-bancilor-solv-60202.html
Data: Aug 9, 2019 (23:50)

Banca Națională va putea acorda suport de lichidități doar în cazuri de urgență și doar băncilor solvabile

Astăzi în Ședința Guvernului a fost aprobat avizul care promovează transparența și siguranța sistemului bancar, la propunerea Ministerului Finanțelor.

„Prin acest proiect de lege, Banca Națională va putea acorda suport de lichidități doar în cazuri de urgență și doar băncilor solvabile. Astfel prevenim repetarea situației cu BEM, pentru ca nicio bancă comercială din Republica Moldova să nu mai acorde iresponsabil credite neperformante, folosite în fraude financiare, mizând pe ulterioara asistență de lichidități a Băncii Naționale (BNM),” a declarat Ministrul Finanțelor Natalia Gavrilița.

De asemenea prin acest proiect de lege se reglementează activitatea Băncii Naționale. Mai mult decât atât, dacă BNM intenționează să acorde asistență de lichiditate prin valori mobiliare de stat sau cu garanții de stat, BNM va trebui să obțină aprobarea deciziei de către Ministerul Finanțelor, pentru a asigura gestionarea finanțelor publice în interesul tuturor cetățenilor, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.