Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
05.08.2019

Cazul autocarelor incendiate, trimis în judecată

Trei membri ai unui grup criminal organizat vor compărea pe banca acuzaţilor pentru o serie de  distrugeri şi deteriorări intenţionate a bunurilor prin incendiere, soldate cu cauzarea de daune în proporţii deosebit de mari.

Procuratura muncipiului Chişinău, Oficiul Râşcani a finalizat şi expediat în judecată cauza penală de învinuire a celor trei învinuiţi.

Este vorba despre un actual şi un fost poliţist, precum şi un civil, care  au fost reţinuţi, acum trei luni, după ce s-au dedat la o serie de  distrugeri şi deteriorări intenţionate prin incendiere a bunurilor firmei concurente de transport.

Activitatea grupului criminal organizat a fost documentată mai bine de patru luni, operaţiunea de destrucurare a acesteia fiind realizată de Procuratura municipiului Chişinău, oficiul Râşcani, de comun cu ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţii.

În urma măsurilor speciale de investigaţii, s-a stabilit că, organizatorii grupării, doi locuitori ai capitalei - administratori ai unor firme specializate în transportul de călători, au organizat comiterea mai multor activităţi criminale, a căror ţintă erau firma concurentă. În concret, aceştia acţionau prin şantaj şi incendierea autocarelor ce aparţineau firmei concurente, aflate pe teritoriul Republicii Moldova, Federaţiei Ruse şi Cehiei. 

Potrivit estimărilor, suma prejudiciului cauzat părţilor vătămate prin acţiunile criminale ale inculpaţilor, se cifrează la peste 2,8 milioane de lei.

La finele lui aprilie 2019, procurorii şi ofiţerii de urmărire penală au descins la domiciliile, oficiile şi în mijloacele de transport ale învinuiţilor, fiind depistate şi ridicate obiecte care demonstrează implicarea lor în săvâşrirea respectivelor infracţiuni, inclusiv: aparate de telefonie mobilă,   lubrifiant de incendiere, carduri bancare, purtători de informaţie digitală, cecuri care confirmă deplasările peste hotare.

La demersul procurorilor, imediat după reţinere, 3 persoane şi anume autorii incendierii autocarelor au fost plasate în arest preventiv. Demersurile în privinţa organizatorilor au fost repinse, în privinţa lor fiind aplicată măsura preventivă - liberarea provizorie sub control judiciar. Decizile judecătorului de instrucţie au fost contestate de procuror la Curtea de Apel, ulterior în privinţa acestora fiind eliberate mandate de arest. În prezent, patru membri ai grupării criminale se eschivează de la organul de urmărire penală, aceştia sunt anunţaţi în căutare, iar cauza penală în privinţa lor a fost disjunsă într-o procedură separată, anunță Secţia relaţii publice a Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus