Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.08.2019

Guvernul a abrogat facilitățile fiscale pentru activitățile jocurilor de noroc și a aprobat Programul național în domeniile cercetării și inovării pentru anii 2020-2023

Guvernul a abrogat facilitățile fiscale pentru activitățile jocurilor de noroc și a aprobat Programul național în domeniile cercetării și inovării pentru anii 2020-2023

În cadrul ședinței de azi, Cabinetul de miniștri a dat aviz pozitiv la proiectul de lege pentru modificarea Codului fiscal, care are drept scop abrogarea facilităților fiscale pentru activitățile jocurilor de noroc. Printre acestea se numără anularea scutirii de la plata impozitului pe venit a câștigurilor de la loterii și pariuri sportive, a scutirii de TVA și prevederii privind restituirea T.V.A. la investiții, dar și anularea scutirii de plata taxei pentru unitățile comerciale și de prestări servicii pentru persoanele care practică jocurile de noroc.
Guvernul a aprobat, în legătură cu construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, hotărîrea cu privire la schimbarea categoriei de destinație a unui teren, amplasat în extravilanul localității Ghidighici, cu trecerea din categoria de terenuri cu destinație agricolă în categoria de terenuri destinate industriei, transporturilor, telecomunicațiilor și cu alte destinații speciale. În perimetrul acestuia va fi construită stația de reglare și măsurare a gazelor naturale Ghidighici și Complexul administrativ al operatorului sistemului de transport de gaze naturale, pe direcția Ungheni-Chișinău. ,,Înțelegem că în cadrul proiectului construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, în special pe segmentul nostru, e nevoie de 4 stații de reglare și măsurare a gazelor naturale. Acum vorbim despre alocarea terenului pentru a construi una dintre aceste stații. E un proiect prioritar pentru noi, încercăm să diversificăm sursele de furnizare a gazelor și a energiei electrice“, a menționat Prim-ministrul Maia Sandu.

Tot astăzi, Guvernul a decis crearea Comisiilor pentru cercetarea prealabilă privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de reabilitare, modernizare și extindere a unor drumuri naționale. Comisiile vor fi formate de Guvern din reprezentantul administrației publice centrale, din reprezentanții MADRM, MF, MEI, precum și din președintele raionului și primarul localității în a cărei rază teritorială se desfășoară lucrarea de utilitate publică. Drumurile menționate în proiect asigură principalele legături internaționale și naționale.

În cadrul ședinței a fost aprobată inițierea negocierilor și aprobarea semnării Addendumului nr.1 la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană privind Programul de suport pentru reforma administrației publice. Conform prevederilor tratatului, perioada de implementare se extinde până la 03 ianuarie 2027. Documentul prevede implementarea proiectelor, precum asistența tehnică privind consolidarea Biroului Național de Statistică, dar și asistența tehnică privind dezvoltarea sistemului achizițiilor electronice în RM. De asemenea, Executivul a decis inițierea negocierilor și aprobarea semnării Addendumuluinr.1 la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană privind Facilitatea pentru cooperare tehnică, a cărui perioadă de implementare se extinde până la 15 decembrie 2022. Acordul prevede următoarelor proiecte: proiectul twinning de creștere a calității și eficacității sistemului de educație și formare profesională, proiectul de asistență tehnică privind susținerea prevenirii și combaterii corupției în sectorul justiției, dar și proiectul de asistență tehnică privind sprijinirea reformei sectorului transporturilor în RM. Premierul a solicitat asimilarea la timp a investițiilor în cadrul proiectelor oferite drept grant de către Uniunea Europeană.

Totodată, Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege pentru modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova care are drept scop interzicerea, prin sancțiune, a utilizării/comercializării pungilor de plastic, farfuriilor, paharelor, a altor accesorii ale serviciilor de masă și a bețișoarelor de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

În cadrul ședinței, Guvernul a abrogat 2 anexe care se referă la Regulamentul cu privire la organizarea procedurii de implementare a proiectelor de renovare/dotare a instituțiilor de educație timpurie și Lista instituțiilor potențial beneficiare de investiții, selectate pentru proiectele de renovare și/sau dotare a instituțiilor de educație timpurie. Unul dintre motivele abrogării reprezintă faptul că proiectele au fost distribuite politic, astfel, din 51 de proiecte, 33 au fost direcționate către raioanele Nisporeni și Strășeni. Prim-ministrul a subliniat că trebuie să existe o distribuție echitabilă a resurselor. ,,Nu alocăm fonduri în funcție de culoarea politică a partidelor de la guvernare așa cum a făcut Partidul Democrat”, a declarat Maia Sandu.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus