Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.07.2019

Ministrul Vadim Brînzan în discuții cu membrii Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova

Ministrul Vadim Brînzan în discuții cu membrii Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, s-a întâlnit cu membrii Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (AIM) pentru a discutat despre problemele, riscurile dar și soluțiile de susținere și dezvoltare a IMM-urilor.

În cadrul discuției, ministrul a relatat despre viziunea sa în privința dezvoltării economice a țării, menționând despre cei 4D. Primul „D” se referă la deconspirarea schemelor ilicite de fraudare a averii statului, al doilea este demonopolizarea, urmează deetatizarea, care se referă la procesul de privatizare. Cel de-al patrulea D prevede dezvoltarea economică a țării, bazată pe cunoștințe, care ar putea da un imbold de dezvoltare sferei produselor cu valoare adăugată înaltă.

„Dintotdeauna, business-ul mic și mijlociu a fost neglijat și au existat diferite scheme de monopol și controale care îl sugrumau. Pentru ca acest sector să se dezvolte, trebuie să ne asigurăm că orice element de corupție este eliminat, orice influență de grup sau persoană, este înlăturată. Iar întreg procesul trebuie să fie transparent”, a menționat ministrul.

Reprezentanții AIM au enunțat unele dificultăți cu care se confruntă, printre care; procedurile abuzive de autorizații și controale, accesul la finanțare, eliminarea facturilor de tranzit, acceptarea bonului fiscal emis de către mașinile de casă și control în contabilitatea pentru achiziții cu plata în numerar. Totodată, au solicitat ca Guvernul să propună în mod public Declarația Drepturilor IMM-lor, fiind ca un acord cu întreprinderile mici și însemnând un prim pas spre utilizarea acestor drepturi pentru un program de reforme și schimbări.

„Vă mulțumesc că ne-ați invitat la discuții, suntem onorați să fim printre primele asociații cu care vă întâlniți. Aveți dreptate când spuneți că acest sector este neglijat și uneori chiar discriminat, însă, cu toate acestea, întreprinderile mici ocupă 98% din totalul întreprinderilor din Moldova, iar 60 la sută din angajații din economie lucrează în IMM-uri. Spre regret, birocrația, corupția, abuzul de putere, frica și concurența neloială sunt factori care afectează fiecare antreprenor”, a punctat Liliana Busuioc, director executiv AIM.

Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova a fost fondată în anul 2016 de către un grup de antreprenori americani din Moldova. În prezent, aceasta numără 50 de membri din diferite industrii printre care HORECA, IT, servicii, industria alimentară. AIM reprezentă întreprinderile în raport cu instituțiile statului, prin crearea de rețele, resurse, advocacy pentru un cadru de reglementare care ar favoriza dezvoltarea acestui sector, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus