Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-07-24/maia-sandu-a-participat-la-dezbateri-in-parlamentul-european-in-cadrul-comisiei-pentru-afaceri-exter-59947.html
Data: Jul 24, 2019 (22:35)

Maia Sandu a participat la dezbateri în Parlamentul European, în cadrul Comisiei pentru afaceri externe

„Parlamentul European întotdeauna a vorbit ferm despre corupția regimului oligarhic din Moldova. Evaluările și sprijinul dumneavoastră ne-au ajutat pe noi, cetățenii Moldovei, cei care credem în democrație, să supraviețuim și să continuăm lupta noastră pentru libertate și suntem foarte recunoscători pentru asta.”, a declarat Maia Sandu în discursul său, reiterând prioritățile Guvernului și menționând că cea mai mare provocare acum este reformarea justiției și consolidarea statului de drept.

„Avem în față sarcina dificilă de a crea un sistem de guvernare funcțional și democratic, care să servească cetățenilor și să reziste încercărilor de a fi capturat pe viitor, prin separarea puterilor executivă, legislativă și judiciară, a intereselor economice și politice. Acesta este un numitor comun pentru cetățenii moldoveni, indiferent de limba în care vorbesc și indiferent de apartenența geopolitică”, a mai precizat Maia Sandu.

Totodată, Premierul s-a referit și la realizarea altor obiective-cheie ale Guvernului: dezvoltarea unui mediu de afaceri favorabil, care va duce la o creștere durabilă și incluzivă, distrugerea monopolurilor economice prin asigurarea unei concurențe corecte, reforma sectorului educației și al sănătății, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

Membrii Comisiei pentru afaceri externe au felicitat-o pe Maia Sandu pentru amplul program de guvernare, orientat spre îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și au reiterat disponibilitatea Uniunii Europene de a susține Guvernul Sandu în procesele de consolidare a democrației. „Progresele sunt esențiale în ceea ce privește îmbunătățirea relațiilor cu UE. Sunt convins că toate aceste lucruri se vor vedea în viitorul apropiat și se vor vedea rezultatele.” a menționat Președintele Comisiei europene pentru afaceri externe, David McAllister.

În cadrul ședinței, a fost abordată și evoluția situației în ceea ce privește soluționarea conflictului transnistrean. Maia Sandu a precizat că Guvernul va continua să insiste asupra retragerii trupelor rusești de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova. „Nu vom accepta federalizarea ca soluție la conflictul transnistrean și vom continua negocierile politice pentru a obține un statut special pentru Transnistria în cadrul unei Moldove suverane, cu integritate teritorială, în limitele granițelor recunoscute pe plan internațional.”, a mai adăugat Premierul.

Guvernul de la Chișinău își propune, de asemenea, să devină un partener de încredere pentru cetățeni și pentru partenerii de dezvoltare și are sarcina dificilă de consolida o societate dezbinată. „Ne confruntăm cu sarcina dificilă de a uni un popor divizat din cauza unei retorici geopolitice utilizate mulți ani la rând, care a instigat diferite părți ale societății una împotriva celeilalte.”, a precizat Maia Sandu.