Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
23.07.2019

Un chirurg din Orhei, condamnat pentru malpraxis, soldat cu decesul unui pacient cu astm

Un chirurg din Orhei, condamnat pentru malpraxis, soldat cu decesul unui pacient cu astm

Un medic chirurg de urgenţă din cadrul Spitalului raional Orhei a fost condamnat la 3 ani închisoare, cu suspendare, pentru încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, soldată cu decesul unui pacient.

Procuratura raionului Orhei a demonstrat prin probe că, pe 13 martie 2015, fiind medic curant al unui pacient internat în spitalul raional în acea zi cu diagnosticul „Retenţie urinară acută. Macrohematurie” şi fără a-l examina personal, chirurgul i-a prescris pentru administrare preparate care pot genera reacţii alergice şi anafilactice. De notat că, respectivele medicamente i-au fost prescrise pacientului chiar dacă chirurgul cunoştea că acesta suferea de astm bronşic, fapt ce-l obliga să respecte anumite standarde de investigare şi tratament special.

Astfel, ca urmare a administrării medicamentelor prescrise de către medic, în seara aceleiaşi zile a survenit moartea pacietului, în vârstă de 67 de ani.

Pentru elucidarea celor întâmplate procurorii au efectuat o serie de acţiuni de urmărire penală şi au dispus efectuarea mai multor expertize medico-legale, care au evidenţiat culpa medicului în acest caz, concluzionând că moartea pacientului a survenit în rezultatul insuficienţei respiratorii acute, ca urmare a crizei astmului bronşic.

Fiind audiat, medicul, în vârstă de 43 de ani şi cu un stagiu de 18 ani în cadrul spitalului raional Orhei, nu şi-a recunoscut vina.

Sentinţa este cu drept de atac în modul stabilit de lege, anunță Secţia relaţii publice a Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus