Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-07-23/maia-sandu-a-avut-o-intrevedere-cu-coraportorii-adunarii-parlamentare-a-consiliului-europei-pentru-r-59918.html
Data: Jul 23, 2019 (22:11)

Maia Sandu a avut o întrevedere cu co-raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru Republica Moldova

Prim-ministrul Maia Sandu a avut o întrevedere cu co-raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru Republica Moldova: Maryvonne Blondin și Egidijus Vareikis, dar şi Sylvie Affholder, secretarul Comisiei de Monitorizare.

În cadrul întrevederii, interlocutorii au efectuat un schimb de opinii pe marginea crizei politice din tara noastră și consecințele acesteia, dar și despre pașii care urmează a fi întreprinși. De asemenea, au fost abordate subiectele privind reforma justiției, reforma procuraturii, combaterea corupției din toate domeniile, asigurarea independenței sectorului bancar și mass-media, care se realizează inclusiv cu sprijinul proiectelor Consiliului Europei (CoE).

Șefa Executivului și-a exprimat recunoștința către Consiliului Europei pentru implicare şi interesul cu care organizația urmărește evoluțiile din țara noastră, prin expertiza oferită drept un instrument indispensabil în eforturile actuale de avansare a reformelor interne. „Implementarea expertizei CoE este privită drept o completare necesară a acțiunilor actorilor din Republica Moldova, orientate spre consolidarea democrației, statului de drept și drepturilor omului la nivel național. Apreciem susținerea acordată recent ţării noastre de către structurile CoE, care au reconfirmat parteneriatul constant și solid”, a punctat Premierul Maia Sandu.    

Alte subiecte discutate în cadrul întrevederii au ținut de economia Republicii Moldova, dar şi dezvoltarea mediului de afaceri, care reprezintă o provocare pentru actuala guvernare. Potrivit Prim-ministrului, cetățenii, în special din mediul rural, cu venituri mici au nevoie de susținere, iar implementarea anumitor proiecte în acest sens este primordială, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

Co-raportorii APCE au încurajat autoritățile să continue reformele inițiate și speră la o ameliorare a situației în domeniul democrației și a statului de drept. „Apreciem intenția noului Guvern de asumare a riscurilor și responsabilităților. Vă asigurăm că împreună vom continua activitățile planificate de comun acord în vederea atingerii obiectivului de consolidare a cooperării între Republica Moldova și CoE în diverse domenii”, a subliniat coraportorul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru Republica Moldova, Egidijus Vareikis.