Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-07-22/vama-i-i-consolideaza-eforturile-in-combaterea-traficului-ilegal-de-igarete-59891.html
Data: Jul 22, 2019 (21:32)

Vama își consolidează eforturile în combaterea traficului ilegal de țigarete

Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban a avut o întrevedere cu Dorin Pavaloi, Directorul Reprezentanței Japan Tobacco International (JTI) în Moldova, în cadrul căreia au fost punctate ultimele progrese în domeniul combaterii contrabandei cu țigarete.

Dorin Pavaloi a precizat că JTI rămâne un partener fidel al Serviciului Vamal în activitatea antifraudă, susținând eforturile autorității de creare a unor condiții favorabile pentru mediul de afaceri.

Totodată, au fost discutate realizările obținute în domeniul combaterii traficului ilegal de țigări, confirmate și de ultimele statistici, care relevă o diminuare semnificativă a numărului de țigarete de contrabandă provenite din Republica Moldova.

Astfel, potrivit celui mai recent studiu al companiei de cercetare Novel Research, în primele 5 luni ale anului 2019, ponderea produselor din tutun provenite din Republica Moldova în comerțul ilegal din România s-a redus semnificativ, ajungând la 14%, comparativ cu 20% înregistrate în aceeași perioadă din 2018.

Principiile de interacțiune dintre Serviciul Vamal și JTI în domeniul combaterii traficului ilegal de țigarete sunt stabilite de Protocolul de colaborare semnat în anul 2008 și reînnoit în 2015. La nivelul colaborării instituite, autoritatea vamală a beneficiat de asistență tehnică și metodologică din partea JTI, realizată prin donații de echipament tehnic și unități de transport pentru mai multe subdiviziuni vamale, dar și organizarea diferitor cursuri de instruire, anunță un comunicat al Serviciului Vamal.