Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.07.2019

Vadim Brînzan: Scopul nostru este să atragem investiții în țară și să relansăm economia națională, care la moment este una muribundă și bazată pe consum

Vadim Brînzan: Scopul nostru este să atragem investiții în țară și să relansăm economia națională, care la moment este una muribundă și bazată pe consum

„Ministerul Economiei și Infrastructurii va depune toate eforturile necesare pentru a elimina obstacolele din calea investitorilor străini care doresc să activeze în Republica Moldova.Vrem să creăm reguli clare de joc și un mediu transparent pentru afaceri,  unde nu există loc pentru  corupție. Scopul nostru este să atragem investiții în țară și să relansăm economia națională, care la moment este una muribundă și bazată pe consum”. Declarația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, la întrevederea cu ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk.

În cadrul dialogului, oficialii au discutat despre principalii investitori polonezi din țara noastră printre care, compania ,,Polski Cukier" specializată în industria de zahăr, „Red Sky” - servicii web, „ECM Group Polska SA” - managementul proiectelor de infrastructura și „LOT Polish Air” - zboruri aeriene.

Vadim Brînzan a mulțumit GuvernuluiPolonez pentru sprijinul financiar din cadrul Programului de Asistență pentru Dezvoltare pentru anii 2016-2020, care reprezintă un suport real pentru continuarea reformelor interne de modernizare a Republicii Moldova.

„Trebuie să ne axăm pe ramurile strategice ale economiei, printre care este și agricultura, însă ea trebuie să fie  intensivă și nu extensivă precum este la moment, iar creditul oferit țării noastre de Guvernul Polonez, în valoare de 200 de milioane de euro se pliază perfect la capitolul creării unei agriculturi intensive cu valoare adăugată înaltă, din păcate acest credit nu a fost valorificat, dar vom depune toate eforturile pentru ca acesta să fie relansat”, a precizat ministrul.

Ambasadorul Poloniei Bartlomiej Zdaniuk, a menționat că din anul 2004, Republica Moldova se află pe lista beneficiarilor prioritari de asistență pentru dezvoltare, asistență oferită prin intermediul programului Polska Pomoc (Polish Aid) al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone. „Dorim să intensificăm cooperarea între țările noastre, astfel optăm pentru realizarea misiunilor de afaceri și participarea la business forumuri bilaterale, schimburi de experiență în domeniul infrastructurii energetice, rutiere și avia”, a menționat Bartlomiej Zdaniuk.

În Republica Moldova activează 102 întreprinderi cu capital polonez, investițiile însumând 227,532 milioane de lei. Volumul comerțului exterior  al Republicii Moldova cu Polonia, în perioada ianuarie - aprilie 2019 a înregistrat suma de 95,9 milioane de dolari SUA, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus