Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.07.2019

Șeful statului a avut o întrevedere cu Vadim Brînzan și Vadim Ceban

Șeful statului a avut o întrevedere cu Vadim Brînzan și Vadim Ceban

Președintele Republicii Moldova a avut o întrevedere de lucru cu Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan și candidatul la funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al ”Moldovagaz” S.A, Vadim Ceban.

Interlocutorii au discutat aspecte ce țin de asigurarea funcționării eficiente a sistemului de aprovizionare cu gaze naturale a consumatorilor, dar și cele mai stringente sarcini, care stau în fața noii conduceri a ”Moldovagaz”.

În cadrul discuției a fost menționat că există informații preventive despre diferite scheme frauduloase puse în aplicare în sistemul energetic în general, și în stucturile ”Moldovagaz”, în particular, care au impact semnificativ asupra costurilor interne și, implicit, asupra tarifelor la gaze. În acest context, șeful statului a solicitat luarea unor măsuri imediate de eliminare a schemelor respective, identificarea rezervelor interne de diminuare a costurilor în cadrul acestei întreprinderi strategice pentru țara noastră. ”Sunt convins că aceste rezerve pot fi identificate, diminuînd astfel presiunea asupra tarifelor pentru consumatorii finali”, a menționat Igor Dodon.

În contextul discuțiilor la subiectul tarife, care a căpătat o actualitate deosebită după creșterea prețului de import la gazele naturale și, mai ales, a politicii populiste iresponsabile a regulatorului pieței energetice, dl. Brînzan a comunicat detalii despre solicitările întreprinderilor energetice către ANRE de majorare a tarifelor pentru consumatorii finali. Potrivit lui, argumentarea principală a acestora se rezumă la majorarea prețului de import a gazelor naturale, fapt care face evidentă necesitatea inițierii unor negocieri cu furnizorul de gaze naturale, cu scopul obținerii unor reduceri, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele țării a remarcat că pe parcursul zilei de mîine va întreprinde o vizită de lucru scurtă la Moscova, în cadrul căreia va discuta cu autoritățile Federației Ruse despre reducerea prețului de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova. ”Subiectul respectiv va fi abordat în cadrul discuțiilor cu autoritățile din Federația Rusă, dar și cu conducerea S.A. ”Gazprom”. Un eventual consens în aceste negocieri ar permite să diminuăm semnificativ necesitatea majorării tarifelor la gazele naturale”, a precizat Președintele statului.

Totodată, Igor Dodon a atras atenția asupra necesității demarării negocierilor cu partea rusă în vederea încheierii unui nou contract de furnizare a gazelor naturale și tranzitul acestora după 1 ianuarie 2020. ”Experiența anilor trecuți denotă, că o tergiversare a acestui proces poate pune în pericol securitatea energetică a țării, în special în perioada rece a anului”, a concluzionat Igor Dodon.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus