Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.07.2019

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița: Existența unui program cu Fondul Monetar Internațional este o precondiție pentru suportul bugetar din partea Uniunii Europene

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița: Existența unui program cu Fondul Monetar Internațional este o precondiție pentru suportul bugetar din partea Uniunii Europene

Astăzi, la Ministerul Finanțelor a avut loc o conferință de presă dedicată procesului de rectificare a bugetului și rezultatelor negocierilor cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

În debutul evenimentului, ministrul Finanțelor a declarat că se întreprind măsuri pentru administrarea înțeleaptă și în folosul cetățenilor a banilor publici, asigurând cetățenii că salariile și pensiile vor fi achitate integral și la timp. ”Chiar din primele săptămâni Guvernul a luat decizii ferme și consecvente pentru a combate corupția, a consolida instituțiile statului pentru ca acestea să lucreze în folosul cetățenilor. Aceste măsuri adoptate ne-au permis să deblocăm relațiile cu Uniunea Europeană și alți parteneri străini. Astfel, suntem absolut siguri că vom primi suportul lor. Deci vom plăti salariile și pensiile la timp”, a punctat Natalia Gavrilița.

De asemenea, conducerea Ministerului Finanțelor a menționat că prioritatea imediată a noului Cabinet de miniștri a fost deblocarea relațiilor cu partenerii externi.

”Existența unui program cu Fondul Monetar Internațional este o precondiție pentru suportul bugetar din partea Uniunii Europene. În primul rând este vorba despre asistența macro-financiară a UE și granturi la capitolul venituri care deja sunt estimate la 1 miliard 368 milioane lei. Am apreciat deschiderea misiunii FMI care a venit în Moldova imediat după intrarea în funcție a acestui Guvern. În ultimile două săptămâni colegii de la Ministerul Finanțelor și alte autorități publice au muncit mult împreună cu misiunea FMI pentru a finaliza două evaluări planificate a programului care ar permite accesarea a 46.5 milioane dolari SUA pentru finanțarea deficitului bugetar”, a adăugat ministrul Finanțelor.

Referindu-se la procesul de rectificare a bugetului, Natalia Gavrilița a spus că proiectul de lege în acest sens va ajunge cât mai curând în Parlament pentru a fi adoptat. Acesta prevede transferarea a peste 1 miliard de lei pentru acoperirea cheltuielilor de personal ale administrației publice locale, precum și reducerea cheltuielilor pentru investiții capitale care nu au fost executate. De asemenea, vor fi adoptate anumite măsuri fiscale precum interzicerea magazinelor duty-free terestre și de la intrarea în țară, taxarea produselor petroliere, eliminarea scutirilor fiscale pentru jocuri de noroc.

”Prioritățile Ministerului Finanțelor pe termen scurt sunt: plata salariilor, impozitarea mai justă a populației, absorbirea fondurilor internaționale, crearea unui mediu de afaceri previzibil, precum și oferirea ajutorului păturilor social-vulnerabile”, a conchis ministru Finanțelor, Natalia Gavrilița.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus