Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.07.2019

BERD promovează comerțul extern prin intermediul băncilor cheie din Moldova

BERD promovează comerțul extern prin intermediul băncilor cheie din Moldova

Întreprinderile moldovenești care desfășoară comerț extern vor beneficia de două linii de finanțare a comerțului oferite de BERD principalelor bănci din Moldova, Moldova-Agroindbank și Victoriabank.

Moldova-Agroindbank va primi 8 milioane de dolari SUA, iar Victoriabank va primi 5 milioane de dolari SUA în cadrul programului de facilitare a comerțului susținut de BERD.

Prin intermediul acestui instrument, BERD va emite garanții în favoarea băncilor comerciale internaționale care acoperă riscul politic și comercial aferent tranzacțiilor întreprinse de cei doi creditori din Moldova, și va oferi finanțare pentru tranzacțiile de export și import. Băncile vor beneficia, de asemenea, de proiectele de cooperare tehnică ale BERD în domeniul finanțării comerțului.

BERD a deblocat recent finanțarea către Moldova-Agroindbank și Victoriabank, în urma pașilor întreprinși de cei doi creditori de a asigura transparența acționarilor și a restabili guvernanța corporativă.

În aprilie 2019, BERD a acordat împrumuturi în valoare de 5 milioane de euro pentru fiecare bancă prin linia de credit EU4Business-EBRD. Finanțarea destinată sprijinirii comerțului între companiile moldovenești și Uniunea Europeană, a fost însoțită de finanțare nerambursabilă din partea UE, prin intermediul inițiativei EU4Business.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova. De la începutul operațiunilor sale în țară, Banca a investit 1,2 miliarde de euro în peste 125 de proiecte în sectorul financiar, agrobusiness, energetic, infrastructură și industria prelucrătoare din Moldova.

Programul de facilitare a comerțului al BERD include în prezent peste 100 de bănci partenere din 29 de țări în care Banca a investit peste 1,5 miliarde euro și peste 800 de bănci confirmatoare din întreaga lume.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus