Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-07-01/vechimea-in-serviciu-a-beneficiarilor-institutziilor-de-fortza-se-majoreaza-59529.html
Data: Jul 1, 2019 (19:08)

Vechimea în serviciu a beneficiarilor instituţiilor de forţă se majorează

Începând cu 1 iulie, curent, vechimea în serviciu necesară pentru stabilirea pensiei beneficiarilor instituţiilor de forţă se majorează cu 6 luni şi urmează să fie 24 ani 6 luni.

Dreptul la pensie pentru vechime în serviciu îl au militarii care au îndeplinit serviciul prin contract, persoanele din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne care la 1 iulie 2011 au avut o vechime în serviciu de cel puţin 20 ani 6 luni. În fiecare an ulterior, vechimea în serviciu se majorează, până la atingerea vechimii în serviciu de 25 ani, conform următorului tabel:

Potrivit CNAS, persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor  afacerilor interne care au dreptul la pensie se stabileşte pensia după eliberare din serviciu.

În conformitate cu art. 48 al Legii nr. 1544 din 26.06.1993 privind asigurarea cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne şi din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri, pensiile militarilor în termen, ale militarilor care au îndeplinit serviciul prin contract, ale persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne şi sistemului penitenciar, ale ofiţerilor de protecţie şi colaboratorilor organelor securităţii statului, Centrului Naţional Anticorupţie şi ale membrilor familiilor acestora se stabilesc de Casa Naţională de Asigurări Sociale, în modul stabilit de Guvern.