Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.07.2019

Maia Sandu: ,,Ceea ce descoperim noi în ministere este că instituțiile statului au funcționat nu în interesul statului, ci pentru a inventa și a pune în aplicare tot felul de scheme.”

Maia Sandu: ,,Ceea ce descoperim noi în ministere este că instituțiile statului au funcționat nu în interesul statului, ci pentru a inventa și a pune în aplicare tot felul de scheme.”

În debutul ședinței Cabinetului de miniștri, Premierul Maia Sandu a prezentat informații despre situația actuală din Otaci, menționând că data de 5 iulie este termenul-limită de evaluare a necesităților oamenilor care au rămas fără locuințe și că pe 29 iunie alimentele oferite pentru familiile din Otaci au ajuns la destinație. „Îi asigurăm pe cetățenii de acolo de tot sprijinul guvernului.”, a adăugat Maia Sandu.

Înainte de a discuta subiectele de pe agendă, Prim-ministrul Maia Sandu a accentuat că schemele de corupție din instituțiile statului vor fi oprite, iar oamenii implicați vor fi trași la răspundere. ,,Ceea ce descoperim noi în ministere, în agenții, în întreprinderi de stat sunt lucruri ieșite din comun. Instituțiile statului au funcționat nu în interesul statului, ci pentru a inventa și a pune în aplicare tot felul de scheme, scheme de îmbogățire ilicită a unor personaje, în mare parte personaje din apropierea lui Plahotniuc. Surprinde numărul lor. Acestea sunt peste tot: în sistemul energetic, în domeniul medicamentelor, alimentația copiilor, în transport, mai specific, în aviație. Prin aceste scheme se furau miliarde de lei. Aceste scheme vor fi oprite. Ați văzut că noi am oprit toate privatizările. Cei care au fost implicați în elaborarea acestor scheme trebuie să ajungă la închisoare și noi vom face tot ce trebuie să facă Guvernul pentru ca organele de drept să înceapă să funcționeze, dar să fie foarte clar, nu Guvernul este cel care deschide dosare penale și merge în instanță.” a precizat Maia Sandu.

De asemenea, Prim-ministrul a solicitat demararea unei anchete de serviciu pe numele șefului Agenției Naționale de Asistență Medicală Prespitalicească, Boris Golovin. „Se pare că au fost comise încălcări grave. Dauna pentru stat este foarte mare.”, a declarat Premierul. În același timp, Prim-ministrul a atras atenția asupra problemei monopolurilor din țara noastră și a solicitat Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului crearea unei comisii inter-guvernmanentale pentru analiza monopolului privind exportul nucilor. ,,Am înțeles că se investighează la Metal Feros, Moldtelecom și Poșta Moldovei. Solicit ca procesul să nu fie tergiversat. De asemenea, solicit să fie creată o comisie inter-guvernamentală care să investigheze monopolul la exportul nucilor.”

În cadrul ședinței de Guvern, miniștrii au fost rugați să verifice cheltuielile din instituțiile publice care au fost efectuate fără contracte la trezorerie, dar și eficiența folosirii unor bunuri achiziționate. În mod special, Ministerul de Interne a fost rugat să verifice modalitatea prin care corturile care aparțin Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost folosite în timpul tentativei de puci din 8-14 iunie.

Totodată, începând cu ziua de mâine, Linia pentru transparență, lansată de Guvernul Sandu, va deveni funcțională. În acest sens, cetățenii sunt îndemnați să sune la Linia pentru transparență 022 250 110, unde vor putea raporta abuzurile. Aceasta va fi disponibilă de luni până vineri, de la ora 9.00-17.00.

De asemenea, șefa Executivului s-a adresat oamenilor de afaceri, precum și funcționarilor publici și a menționat că este necesar să creăm un mediu predictibil, corect, transparent pentru buna funcționare a businessului în țara noastră. Maia Sandu a remarcat că statul trebuie să dispună de reglementări inteligente, și nicidecum excesive, să asigure acces echitabil la toate tipurile de resurse și deschidere pentru inovație, menționând, în același timp, că oamenii de afaceri trebuie să respecte legea, să plătească impozite conform legii, să respecte consumatorul și angajați, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus