Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-06-26/consiliul-suprem-de-securitate-a-luat-o-serie-de-decizii-de-importan-a-majora-59483.html
Data: Jun 26, 2019 (22:50)

Consiliul Suprem de Securitate a luat o serie de decizii de importanță majoră

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat astăzi o nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova, după care a fost susținut un briefing, în cadrul căruia șeful statului a informat publicul despre deciziile luate de CSS și acțiunile ce urmează a fi întreprinse.

Primul subiect de pe agenda Consiliului a fost situația în domeniul energetic al țării. În acest sens au fost punctate trei probleme-cheie: 1) clarificarea circumstanțelor dubioase legate de achiziționarea companiei ”Gas Natural Fenosa” de către o altă companie; 2) examinarea contractelor de livrare a energiei electrice în Republica Moldova, inclusiv a întreprinderilor aflate în regiunea transnistreană, cu scopul de a depista companii intermediare care pot influența formarea tarifelor în detrimentul economiei naționale; 3) examinarea mecanismului folosit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în formarea tarifelor la energia electrică și gazele naturale pentru consumatorii din Moldova.

Al doilea subiect discutat în cadrul Consiliului Suprem de Securitate a fost elucidarea și eliminarea tuturor schemelor de contrabandă, în primul rînd, contrabanda cu patru categorii de mărfuri: chihlimbar, anabolizante, țigări și alcool. Președintele Republicii Moldova a reiterat că toate schemele de contrabandă trebuie să fie scoase la iveală și distruse iar persoanele implicate să fie trase la răspundere penală conform legislației în vigoare. Consiliul Suprem de Securitate va monitoriza întreg procesul de investigație în acest sens.

Totodată, au fost discutate și alte probleme de importanța majoră pentru țara noastră. Consiliul Suprem de Securitate a dat indicații să fie examinată situația cu privire la construcția complexului sportiv ”Arena Chișinău”. Șeful statului a subliniat că Republica Moldova are nevoie de un asemenea obiect important, dar este necesar să fie clarificat dacă sunt încălcări în procesul respectiv.

A fost abordată și problema legată de programul ”cetățenie prin investiții”, dat fiind faptul că Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură anularea acestei legi. Urmează să fie investigate cazurile cînd unele companii terțe prestează ”servicii de consultări” pentru sume enorme de bani.

În cadrul Consiliului a fost discutată și problema reexporturilor ilegale ale anumitor mărfuri, în primul rînd, cel de mere, din țările terțe în Federația Rusă prin teritoriul Republicii Moldova cu certificate de proveniență moldovenească, eliberate cu încălcări de autoritățile noastre.

Totodată, Consiliul Suprem de Securitate se adresează conducătorilor companiilor-monopoluri de stat, subordonate Guvernului, cu un apel să nu se implice în jocurile politice comandate de politicieni fugari și să acționeze în conformitate cu legislația în vigoare și statutul lor juridic.

La finele briefingului Igor Dodon a reiterat faptul că conducerea de vîrf a Republicii Moldova, și anume Președintele, Prim-ministru și Președintele Parlamentului, dar și miniștrii, se vor abține să dea careva indicații sau ”comenzi politice” organelor de forță sau de anchetă, care urmează să investigheze toate cazurile menționate. Totodată, Consiliul Suprem de Securitate va urmări atent procesele respective, iar următoarea ședință a CSS va avea loc aproximativ în 10 zile, cînd vor fi deja unele clarități cu privire la problemele punctate astăzi, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.