Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-06-25/parlamentul-la-numit-astazi-pe-alexandru-esaulenco-in-func-ia-de-director-sis-59445.html
Data: Jun 25, 2019 (21:38)

Parlamentul l-a numit astăzi pe Alexandru Esaulenco în funcția de director SIS

Parlamentul l-a numit, în ședința de astăzi, pe Alexandru Esaulenco în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, pentru o perioadă de cinci ani.
 
Candidatura a fost susținută de 59 de deputați prezenți la ședință, iar hotărârea intră în vigoare la data adoptării. Potrivit procedurii legislative, inițiativa de numire în funcție de director al Serviciului de Informații și Securitate este semnată de cel puțin 10 deputați, avizată de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică și propusă Legislativului de Comisia juridică, numiri și imunități.
 
La fel, în ședința de astăzi, Parlamentul l-a numit în funcția de director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate pe Artur Gumeniuc, cu votul a 55 de deputați.
 
Totodată, Legislativul a aprobat, în lectură finală, un proiect de modificare a unor acte legislative, inclusiv, Legea cu privire la Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova.
 
Potrivit proiectului, activitatea SIS urmează a fi coordonată de către Președintele Republicii Moldova, în limitele competenței sale și va fi supusă controlului parlamentar. Modificările se referă și la gradele speciale supreme și gradele speciale pentru directorul SIS, care urmează a fi conferite prin decret al Președintelui Republicii Moldova, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.