Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.06.2019

Vlad Plahotniuc şi-a depus mandatul de preşedinte şi încurajează echipa democrată să rămână unită

Vlad Plahotniuc şi-a depus mandatul de preşedinte şi încurajează echipa democrată să rămână unită

Liderul democraţilor Vlad Plahotniuc a anunţat luni, 24 iunie, că părăseşte funcţia de preşedinte al PDM. 

"Am reflectat zilele acestea la situaţia prin care trece Partidul Democrat şi ce ar trebui să fac eu, personal, pentru ca mai departe partidul să poată evolua cât mai activ şi profesionist în opoziţie, să ajute la crearea stabilităţii în ţară.

Aşa cum au remarcat toţi, inclusiv partenerii externi, PDM a făcut transferul de putere în mod paşnic, păstrându-se ordinea şi echilibrul în ţară, fără a expune cetăţenii la riscuri. Chiar dacă am avut obiecţii legate de modul în care s-a constituit noua alianţa şi de obiectivele ei, am considerat că diferendele politice nu trebuie lămurite din contul destabilizării ţării, cu atât mai mult că există soluţii politice pentru lămurirea lor şi nu trebuie ca cetăţenii să aibă de suferit.

În ciuda acestei abordări constructive, Partidul Democrat este ţinut acum sub o presiune uriaşă, din cauza că unii şi-au greşit ţinta. Vor să se lupte cu mine, dar o fac cu partidul, ceea ce consider că nu este bine atât pentru PDM, cât şi pentru partidele pro europene din actuala alianţă.

Partidul Democrat a ajuns în opoziţie pentru că a luat decizia de a nu face alianţă cu un partid care încerca să impună o agendă străină ţării noastre, contrară intereselor cetăţenilor moldoveni. Dacă pentru asta trebuie să plătească politic, partidul trebuie să fie gata să-şi asume acest lucru şi să meargă înainte cu demnitate. Timpul va demonstra că decizia noastră a fost cea corectă într-o situaţie care ar fi putut pune sub risc pe termen lung Republica Moldova şi pe cetăţenii ei.

Una este însă să plătească partidul preţul politic pentru decizia asta, alta este să existe abuzuri şi răfuieli împotriva oamenilor din partid şi a funcţionarilor din diferite instituţii ale statului, care nu au nici o afiliere cu partidul. Cine vrea să se răfuiască politic să o facă cu mine, îmi asum eu integral rolul de ţintă a abuzurilor de orice fel, dar să nu se războiască cu colegii din partid, cu colegii din fracţiunea parlamentară a partidului, care desigur, chiar dacă nu sunt la guvernare, au un rol foarte important în menţinerea stabilităţii, independenţei şi a vectorului euroatlantic de dezvoltare a ţării.

Ştiu, azi, unii sunt euforici, alţii sunt plini de resentimente şi dorinţa de răzbunare, acestea toate vor trece, dar problemele din ţară rămân şi trebuie rezolvate. O fracţiune a Partidului Democrat cu deputaţi şantajaţi şi presaţi, poate să devină o fracţiune vulnerabilă, lucru care ar putea fi chiar în defavoarea celor care astăzi comit aceste abuzuri şi presiuni politice.

Partidele pro europene din Parlament spun că au refuzat dialogul cu Partidul Democrat din cauza că au o problemă cu mine, eu fiind preşedintele partidului. Vreau să îndepărtez acest obstacol pentru viitor şi vin cu o decizie prin care să fie clar că Partidul Democrat nu este dependent de un singur om, nu este dependent de mine. Mi-am depus astăzi mandatul de preşedinte al partidului şi le-am propus colegilor să organizeze cât mai curând congresul partidului pentru a alege o nouă conducere şi a aproba un nou program politic. De asemenea, pentru a opri speculaţiile posibile, declar că am decis să nu mai candidez la acest congres pentru vreo funcţie în partid.

Am luat această decizie şi pentru că Partidul Democrat are nevoie de un nou proiect politic în opoziţie, un proiect care să fie elaborat după noile realităţi, de o nouă echipă de conducere.

Cât ţine de mandatul de deputat, acest mandat vizează în primul rând respectarea votului pe care l-au dat oamenii, fiind mandatul care a acumulat cel mai mare număr de voturi în Moldova, la alegerile din februarie. Nu doresc acest mandat pentru imunitate sau pentru altceva, este însă mandatul dat de oameni şi orice decizie pe această temă urmează să fie luată de mine împreună cu ei, este mandatul care aparţine cetăţenilor din Nisporeni, nu mie sau altcuiva.

Am avut onoarea să conduc Partidul Democrat într-o perioadă în care a făcut performanţe importante la guvernare şi a luat în alegeri cel mai bun scor din istoria sa. Sunt rezultate care pe orice om politic l-ar face să fie împlinit. Însă toate acestea au fost posibile datorită echipei extraordinare a partidului şi vreau să le mulţumesc din suflet tuturor colegilor, susţinătorilor noştri, pentru sprijinul pe care mi l-au acordat în îndeplinirea mandatului de preşedinte al Partidului Democrat.

Sunt sigur că noua conducere care va fi aleasă la congres va reuşi să facă performanţă politică şi, pentru binele partidului şi al ţării, îmi doresc să reuşească să obţine rezultate şi mai bune decât cele obţinute în mandatul meu", se arată în mesajul lui Vladimir Plahotniuc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus