Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-06-20/toate-colile-gradini-ele-precum-i-blocurile-din-localita-ile-care-au-avut-de-suferit-in-urma-ploilor-59382.html
Data: Jun 20, 2019 (23:19)

Toate școlile, grădinițele, precum și blocurile din localitățile care au avut de suferit în urma ploilor vor fi verificate de către specialiștii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

Indicația a fost dată de către Prim-ministrul Maia Sandu în debutul ședinței Guvernului de astăzi, după ce în seara zilei de ieri s-a prăbușit un bloc de locuit din orașul Otaci.

„36 de familii au trecut prin momente de groază, oamenii și-au pierdut averea muncită cu greu timp de o viață. Este foarte bine că toată lumea este vie și sănătoasă. Oamenii au fost evacuați din această clădire și le-a fost asigurată cazare temporară. Foarte important, ca nimeni din acel bloc să nu intre în clădirea avariată încercând să-și salveze lucrurile. Salvatorii se vor ocupa de acest lucru, dacă va fi sigur.”, a precizat premierul.

Totodată, Șeful Guvernului a solicitat instituțiilor de profil să efectueze cât de curând evaluarea pagubelor materiale și să fie găsită cea mai potrivită modalitate de compensare a cetățenilor pentru daunele produse, dat fiind faptul că blocul nu va mai putea fi restabilit.

La ședință, Premierul a mai menționat că a cerut deputaților să elaboreze în regim de urgență un proiect de lege prin care să fie anulate benzinăriile duty-free, magazinele, barurile și restaurantele cu regim duty-free la intrarea în Republica Moldova și la intrarea în regiunea transnistreană. „Știm care este impactul negativ asupra bugetului și știm pentru cine au fost create aceste magazine. Sperăm că această lege va fi examinată destul de repede.”, a mai adăugat Maia Sandu.

De asemenea, Prim-ministrul a anunțat că se elaborează un alt proiect de lege, care are ca scop excluderea, pe viitor, a amânării desfășurării alegerilor locale. „Vrem să existe o dată stabilită prin lege și alegerile locale să fie desfășurate indiferent de mofturile unor politicieni.” a menționat Șeful Guvernului.

Proiectul urmează a fi plasat pentru consultări publice. Menționăm că alegerile generale locale vor avea loc în data de 20 octombrie 2019, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.