Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.06.2019

Statele post-sovietice își consolidează cooperarea în domeniul comerțului cu produse agricole

Experți în comerțul agricol din 12 state post-sovietice alături de reprezentanți ai statelor se reunesc pentru două zile la Chișinău în cadrul celei de-a cincea Reuniuni Anuale a Rețelei Experților Comerțului Agricol din Europa și Asia Centrală (ATEN).

În cursul întâlnirii de două zile, participanții vor face schimb de informații despre evoluția politicilor comerciale agricole în țările lor și vor discuta despre perspectivele comerțului agricol cu China și impactul schimbărilor climatice asupra comerțului cu produse agricole. De asemenea, vor contribui la aprofundarea cooperării în regiunea post-sovietică.

"Importul produselor agricole de către China a crescut sub presiunea creșterii cererii de alimente și trecerea de la politica de autosuficiență la cea care favorizează mai mult comerțul deschis, transformând China în al treilea importator mondial după Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană", a declarat în timpul reuniunii Iryna Kobuta , economistul în comerț al FAO. "Statele din regiune trebuie să consolideze cooperarea devenind astfel mai bine pregătite și mai bine informate pentru a beneficia de această oportunitate".

Experții din țările participante vor prezenta rezultatele cercetării lor privind comerțul cu China și vor analiza posibilele implicații pe care dezvoltarea economică a Chinei le-ar putea avea asupra agriculturii în Asia Centrală și Europa de Est.


În plus, experții vor prezenta evoluțiile recente ale politicilor comerciale agricole în 12 state din regiune. Aceste informații vor fi incluse în publicația comună "Revizuirea politicilor comerciale agricole în statele post-sovietice", care va include o analiză a principalelor politici comerciale privind produsele agricole și măsurile de sprijin intern în agricultură.


Reuniunea se va concentra, de asemenea, pe impactul neuniform al schimbărilor climatice asupra producției agricole în regiune și asupra rolului comerțului în adaptarea la schimbările climatice și contribuția la securitatea alimentară. Cercetările privind schimbările climatice sunt o urgență, și sunt necesare pentru a explica impactul la nivel regional, pentru a contribui la realizarea Obiectivului 13 din Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și pentru a contribui la punerea în aplicare a Acordului de la Paris, a spus Kobuta.


Participanții vor căuta modalități de cooperare pentru a crea un sistem comercial eficient, inclusiv prin analizarea politicilor interne și a măsurilor de reglementare a comerțului exterior cu produse agricole. Până la sfârșitul reuniunii, vor fi discutate planul de lucru al ATEN pentru următorii ani și vor fi elaborate propuneri pentru direcțiile de activitate ale Rețelei.


Rețeaua de Experți în Comerțul Agricol a fost creată în cadrul Inițiativei Regionale a FAO privind Îmbunătățirea Comerțului Agroalimentar și Integrarea Pieței în Europa și Asia Centrală. Obiectivul principal al acestei inițiative regionale este de a sprijini țările membre în consolidarea politicilor comerciale agricole pentru întreprinderile agricole mici și mijlocii. anunșp un comunicat FAO.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus