Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-05-29/reprezenta-ii-mei-in-discu-ii-cu-asistentul-adjunct-al-reprezentantului-comercial-sua-59000.html
Data: May 29, 2019 (00:31)

Reprezentații MEI în discuții cu Asistentul Adjunct al Reprezentantului Comercial SUA

Secretarul General de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulia Costin, a avut astăzi o întrevedere cu Elizabeth Hafner, Asistentul Adjunct al Reprezentantului Comercial SUA pentru Europa şi Orientul Mijlociu. Principalele teme de discuție au fost – situația macroeconomică în Republica Moldova, implementarea Acordului de Asociere și alinierea la standardele europene, evoluția sectorului IT.

„Apreciem suportul Statelor Unite ale Americii acordat de-a lungul anilor Republicii Moldova. Comisia interguvernamentală de cooperare economică este o platformă de discuții foarte bună. Ne dorim și în continuare un dialog strategic între țările noastre”, a menționat Iulia Costin.

Părțile au vorbit despre intensificarea relațiilor comerciale bilaterale, proiecte comune privind consolidarea capacităților instituțiilor guvernamentale în domeniul promovării investițiilor și a exporturilor, îmbunătățirea mediului de afaceri și sporirea competitivității sectorului privat.

De asemenea, a fost discutată procedura de notificare a reglementărilor tehnice în cadrul OMC, precum și viziunile părților privind oportunitatea eficientizării procesului dat.

În cele din urmă, oficialii au discutat și despre planificarea următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale de cooperare economică, care va avea loc în acest an.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Statele Unite ale Americii, în anul 2018 a înregistrat suma de circa 98.025 milioane USD, și a crescut cu 10,07% în comparație cu anul 2017.

După valoare capitalului investit, SUA se află pe locul 8 printre țările partenere ale Republicii Moldova, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.