Trimite e-mail | Printeaza
Social
24.05.2019

Raportul privind executarea fondurilor AOAM pentru 2018, aprobat de Consiliul de administraţie al CNAM

Raportul privind executarea fondurilor AOAM pentru 2018, aprobat de Consiliul de administraţie al CNAM

Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a aprobat în şedinţa sa de joi, 23 mai, raportul privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) pentru anul 2018.

Directorul general al CNAM, Tamara Andruşca, a menţionat în cadrul prezentării raportului că veniturile în fondurile AOAM au înregistrat anul trecut un volum de peste 6 miliarde 877 milioane de lei, fiind în creştere cu aproape 621 milioane sau cu 10% faţă de anul precedent.

Cea mai mare pondere (peste 60%) în totalul acumulărilor a revenit veniturilor proprii, provenite din primele de asigurare în formă procentuală şi în sumă fixă, iar în jur de 40% - transferurilor de la bugetul de stat. Trendul pozitiv al încasărilor din primele de asigurare se datorează în special majorării, în urma modificărilor legislative, a fondului de remunerare a muncii, precum şi modificării ratei privind impozitul pe venit.

În acelaşi timp, cheltuielile din fondurile AOAM au constituit peste 6 miliarde 714 milioane de lei, în creştere cu 453 de milioane sau cu peste 7% faţă de anul 2017. Cea mai mare parte (94%) a cheltuielilor a fost utilizată pentru achitarea serviciilor medicale curente. În acest scop au fost direcţionate 6 miliarde 586 milioane de lei, cu 7% mai mult faţă de anul precedent.

La fel ca şi în anii trecuţi, în 2018, s-a menţinut tendinţa de finanţare preponderentă a asistenţei medicale spitaliceşti, care a asimilat mai mult de jumătate (51,1%) din totalul mijloacelor financiare ale fondului de bază, urmată de asistența medicală primară (28,6%).

În cheltuielile fondului de bază, cea mai mare creştere faţă de anul precedent a revenit celor pentru acordarea serviciilor de îngrijiri medicale comunitare şi la domiciliu - de mai bine de şase ori. Această majorare se explică prin faptul că, începând cu anul trecut, în spectrul de îngrijiri medicale comunitare şi la domiciliu au fost integrate serviciile de sănătate mintală şi cele de sănătate prietenoase tinerilor.

În cadrul programelor speciale, în 2018, au fost finanţate mai multe operaţii de cataractă, intervenţii pe cord, protezări de şold şi genunchi. În premieră, anul trecut, au fost finanţate endoprotezările de umăr, precum şi intervenţiile endovasculare în cazul accidentelor vasculare cerebrale.

Din fondul de dezvoltare au fost efectuate cheltuieli în sumă de peste 38 milioane de lei, dintre care mai mult de jumătate, aproximativ 22 de milioane, a fost utilizată pentru achiziţionarea complexelor mobile destinate investigațiilor imagistice digitale ale cutiei toracice şi glandei mamare, dezvoltarea sistemului de dispecerat unificat al serviciului de asistenţă medicală urgentă prespitalicească, dotarea instituţiilor medicale cu utilaj performant şi dispozitive medicale.

Cheltuielile fondului măsurilor de profilaxie au însumat anul trecut 11,8 milioane de lei, aproape dublu faţă de suma valorificată în anul precedent. Creşterea respectivă se datorează finanţării unor noi proiecte destinate realizării măsurilor de profilaxie, precum şi preluării angajamentelor de alocare a resurselor financiare pentru proiectele de profilaxie şi prevenire a maladiilor transmisibile, finanţate anterior de Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei şi Malariei.

Membrii Consiliului de administraţie al CNAM au apreciat înalt rezultatele raportate şi calitatea analizei prezentate privind executarea fondurilor. Totodată, ei au pus în discuţie mai multe chestiuni, şi anume planificarea corectă şi gestionarea mijloacelor financiare de către instituţiile medico-sanitare contractate, capacitatea prestatorilor de a realiza servicii în cadrul programelor speciale, responsabilizarea managerilor instituţiilor medicale în ceea ce priveşte achitarea suplimentului la salariul cadrelor medicale pentru realizarea indicatorilor de performanţă etc.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, reprezentanţii CNAM au prezentat şi informaţia privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală în primele patru luni ale anului 2019. Potrivit datelor prezentate, veniturile proprii, acumulate din primele de asigurare în formă procentuală şi cele în sumă fixă, au depăşit cu aproximativ 257 de milioane de lei sau cu 20% sumele înregistrate în perioada similară a anului trecut.

Un alt subiect abordat la şedinţa de astăzi s-a referit la conceptul de reinginerie a sistemelor informaţionale existente în cadrul CNAM şi includerea acestora într-un sistem informaţional integrat, care să cuprindă şi alte componente, cum ar fi e-reţeta, e-certificat medical, SIA „Asistenţa Medicală Primară”, SIA „Asistenţa Medicală Spitalicească”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus