Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.05.2019

CNPF și experții Băncii Mondiale au examinat evoluțiile proiectelor de asistență aferente domeniilor asigurărilor și de creditare nebancară

CNPF și experții Băncii Mondiale au examinat evoluțiile proiectelor de asistență aferente domeniilor asigurărilor și de creditare nebancară

O ședință de lucru cu participarea experților Băncii Mondiale (BM) a avut loc joi, 23 mai, la Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF). Subiectele puse în discuție au fost axate pe evoluțiile recente în proiectele implementate cu suportul Băncii Mondiale, pașii următori și proiectele de viitor. Din partea Băncii Mondiale, la întrunire au participat - Natalie Nicolaou, specialist în sectorul financiar, și Vahe Vardanyan, specialist principal în sectorul financiar, iar din partea CNPF – factori decizionali și responsabili.

Președintele CNPF, Valeriu Chițan, a menționat realizările înregistrate și colaborarea eficientă cu echipa Băncii Mondiale în domeniul asigurărilor, menționând că până la finalizarea proiectului de asistență cu BM (septembrie 2019) vor fi definitivate proiectele noilor legi cu privire la asigurări și cu privire la asigurările de răspundere civilă auto.

În context, expertul Băncii Mondiale, Natalie Nicolaou, s-a arătat mulțumită de progresele înregistrate în domeniul asigurărilor și a remarcat importanța elaborării cadrului normativ secundar pentru a asigura dezvoltarea continuă a sectorului dat.

Un alt subiect al discuțiilor a vizat liberalizarea pieței de asigurări, mai cu seamă, capacitățile financiare ale companiilor de asigurări, precum și instrumentele ce pot fi aplicate de către regulator în cazul în care asigurătorii nu se vor conforma cerințelor stabilite de solvabilitate. În context, expertul Băncii Mondiale a specificat că legislația R. Moldova prevede un set vast de instrumente ce pot fi aplicate în astfel de situații.

De asemenea, Natalie Nicolaou a menționat că BM este dispusă să continue asistența destinată sectorului de asigurări, inclusiv în contextul colaborării cu Uniunea Europeană și suportului acordat celor șase țări ale Parteneriatului Estic. ”Asistența viitoare va fi axată pe stabilirea tarifului de referință la asigurările de răspundere civilă auto și efectuarea calculelor actuariale”, a punctat expertul Băncii Mondiale.

Următoarea temă examinată s-a referit la sectorul organizațiilor de creditare nebancară, inclusiv la elaborarea proiectului de lege privind Fondul de garantare în domeniul asociațiilor de economii și împrumut. Banca Mondială a confirmat disponibilitatea de a oferi suport la elaborarea proiectului respectiv.

De asemenea, experții Băncii Mondiale și-au exprimat susținerea pentru o asistență pe măsură întru consolidarea capacităților instituționale ale CNPF.

La finele întrevederii, președintele CNPF, Valeriu Chițan, a reiterat buna cooperare cu Banca Mondială pe parcursul ultimilor 10 ani și deschiderea autorității de reglementare pentru o colaborare eficientă pe viitor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus