Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-05-21/ministrul-economiei-i-infrastructurii-chiril-gaburici-participa-la-reuniunea-ministeriala-in-domeniu-58921.html
Data: May 21, 2019 (23:12)

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici participă la Reuniunea Ministerială în domeniul comerțului

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, participă la cea de-a II-a Reuniune Ministerială în domeniul comerțului, care are loc la Kiev, Ucraina. În cadrul evenimentului s-a evaluat punerea în aplicare a prevederilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) între Uniunea Europeană și țările Parteneriatului Estic, referitoare la dezvoltarea economică și a mediului de afaceri. De asemenea au fost prezentate istoriile de succes ale companiilor din Republica Moldova, Ucraina și Georgia care operează și exportă produse pe piața din Uniunea Europeană.

În discursul său, ministrul Chiril Gaburici a subliniat progresele și provocările legate de punerea în aplicare a Acordurilor DCFTA menționând că Republica Moldova a înregistrat progrese esențiale de la ultima Reuniune Ministerială în - domeniul vamal, al măsurilor sanitare și fitosanitare și al achizițiilor publice: „Mă bucur să constat că volumele comerciale dintre țările DCFTA și UE cresc continuu. Toate aceste rezultate au fost posibile datorită măsurilor întreprinse de autorități pentru eliminarea barierelor tehnice din calea comerțului”.

Referindu-se la potențialul de export al țărilor din zona DCFTA, Chiril Gaburici a precizat că: „Odată cu implementarea Acordului de Asociere, exporturile din Republica Moldova către Uniunea Europeană au atins, în 2018, 70% din volumul total și continuă să crească, însumând peste 1,86 mlrd dolari SUA. Acest fapt demonstrează consolidarea legăturilor comerciale în cadrul regiunii Parteneriatului Estic și UE, stimulând creșterea economică și crearea locurilor de muncă. Este imperativ să continuăm aceste reforme și să respectăm punerea în aplicare a angajamentelor prevăzute în acorduri”.

În cadrul mesei rotunde, părțile au discutat despre importanța înființării platformelor de afaceri și a forurilor B2B, în cazul în care întreprinderile din țările ACP și din Zonele de Liber Schimb ar putea împărtăși din experiența lor cu privire la activitatea pe piața UE.

De asemenea, Părțile și-au reconfirmat disponibilitatea de a continua eforturile comune de aplicare a normelor pan-Euro-Med în comerțul bilateral.

La cea de-a II-a Reuniune Ministerială în domeniul comerțului au participat reprezentanții de nivel înalt ai țărilor Parteneriatului Estic, și anume Georgia, Ucraina și Republica Moldova, sub auspiciile Comisarului Uniunii Europene pentru Comerț, Cecilia Malmström, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.