Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.05.2019

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut o întrevedere cu Cecilia Malmström, Comisarul Uniunii Europene pentru Comerț

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut o întrevedere cu Cecilia Malmström, Comisarul Uniunii Europene pentru Comerț

În cadrul vizitei de lucru la Kiev, Ucraina, unde în perioada 20-21 mai se va desfășura cea de-a II-a Reuniune Ministerială în domeniul comerțului, ministrul Economiei și Infrastructurii, a avut o întâlnire bilaterală cu Cecilia Malmström, Comisarului Uniunii Europene pentru Comerț.

Oficialii au discutat despre progresele în implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) și reformele realizate de Republica Moldova pentru a elimina barierele tehnice în calea comerțului. În context, a fost abordat și subiectul majorării contingentelor tarifare la export în Uniunea Europeană. De asemenea, au fost puse în discuție măsurile întreprinse pentru a asigura drepturile de proprietate intelectuală și rezultatele înregistrate ca urmare a accesului mai bun pe piața Uniunii Europene.

„Din momentul punerii în aplicare a DCFTA, s-a schimbat configurația comerțului extern al Republicii Moldova, Uniunea Europeană devenind principalul partener comercial al țării noastre, cu o pondere de 70% în cazul exporturilor și 50% în cazul importurilor. Datorită UE am reușit să creăm oportunități multiple pentru dezvoltarea economică și durabilă a Republicii Moldova. Vom continua să muncim și în continuare în această direcție și să respectăm angajamentele”, a declarat Chiril Gaburici.

Comisarului Uniunii Europene pentru Comerț, Cecilia Malmström, a menționat că apreciază faptul că Republica Moldova, în relațiile sale de cooperare, a identificat, a dezvoltat şi a promovat inițiative de facilitare a comerțului.

De asemenea, oficialul european a declarat că Uniunea Europeană este un partener de încredere dispus să acorde și în continuare asistența necesară pentru ca Republica Moldova să implementeze toate prevederile Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și să maximizeze utilizarea potențialului de țară, astfel asigurând o dezvoltare sustenabilă.

La cea de-a II-a Reuniune Ministerială în domeniul comerțului participă reprezentanții de nivel înalt ai țărilor Parteneriatului Estic, și anume Georgia, Ucraina și Republica Moldova, sub auspiciile Comisarului Uniunii Europene pentru Comerț, Cecilia Malmström, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus