Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-05-17/tatiana-molcean-a-participat-la-sesiunea-comitetului-de-minishtri-al-consiliului-europei-58886.html
Data: May 17, 2019 (22:11)

Tatiana Molcean a participat la Sesiunea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei

În anul când marcăm 70 de ani de la crearea Consiliului Europei,  este important să evidenţiem că participarea statelor în organele statutare ale CoE, trebuie să se facă în concordanţă cu statutului organizaţiei aprobat la fondare. Declaraţia a fost făcută de către secretarul de stat, Tatiana Molcean, la Sesiunea Ministerială a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei (CoE).

Potrivit MAEIE, secretarul de stat Tatiana Molcean a ţinut să aprecieze sprijinul pe care Consiliul Europei îl acordă Republicii Moldova în eforturile de modernizare și realizare a reformelor democratice. Oficialul a menționat și faptul că Republica Moldova ”va continua să acorde o mare importanță Sistemului european convențional și implementării hotărârilor Curții Europene pentru Drepturile Omului. Aceasta nu este o tendință de vogă, dar o realitate și responsabilitate comună care contribuie la asigurarea securității democratice.” A fost subliniată importanţa monitorizării și protecției drepturilor omului pe întreg teritoriul țării, inclusiv și în special în regiunea transnistreană, acordând atenția necesară situației școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană.

În cadrul Sesiunii Ministeriale au fost aprobate o serie de decizii cu privire la Raportul Secretarului General „Pregătiți pentru viitoarele provocări - fortificarea CoE”, care prevede importanţa accesului Comisarului CoE pentru drepturile omului în toate statele membre, inclusiv zonele gri pentru a evalua situaţia drepturilor omului, decizia privind drepturile şi obligaţiile statelor membre, precum şi deciziile privind protecţia şi promovarea spaţiului alocat societăţii civile în Europa, asigurarea eficacităţii pe termen lung a sistemului Convenției europene a drepturilor omului, cooperarea dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană.