Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-05-17/fran-a-interesata-de-extinderea-rela-iilor-comercialeconomice-cu-republica-moldova-58879.html
Data: May 17, 2019 (21:54)

Franța interesată de extinderea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut o întrevedere cu reprezentantul Ambasadei Republicii Franceze în Ucraina, Florent Dauba, Șef adjunct al Serviciului economic pentru Republica Moldova, Ucraina și Belarus. Subiectul discuției a vizat viitoarele proiecte bilaterale de cooperare în domeniul energetic, infrastructură, transport, economie și tehnologiilor informaționale. În acest context, au fost identificate câteva mecanisme de atragere a investițiilor franceze în aceste sectoare.

Chiril Gaburici a făcut o trecere în revistă a reformelor lansate de Guvern pentru dezvoltarea mediului de afaceri din Republica Moldova. Ministrul a menționat despre un șir de măsuri întreprinse pentru reducerea birocrației și facilitarea dezvoltării mediului de afaceri.

„Pe parcursul anului 2018 am reușit să simplificăm procesul de desfășurare a activității de întreprinzător, mai exact s-au eliminat peste 60% din actele permisive, numărul lor a scăzut de la 416 la 151, de asemenea a fost redus numărul instituțiilor cu funcții de control de la aproape 70 la 13. Toate aceste acțiuni le-am realizat pentru a ajuta și susține businessul de acasă, dar și pentru a atrage noi investitori în Republica Moldova”, a punctat ministrul.

La rândul său, Florent Dauba s-a arătat interesat de condițiile și oportunitățile oferite de Zonele Economice Libere, Parkul IT și Parcurile Industriale pentru companiile străine pentru dezvoltarea și lansarea unei afaceri în Republica Moldova.

În Republica Moldova activează 242 întreprinderi cu capital francez, investițiile în capitalul social însumând 151,898 mil. lei. După numărul întreprinderilor cu capital francez în Republica Moldova, Franța se situează pe locul 10 printre principalii investitori, iar după valoarea capitalului investit aceasta se clasează pe locul 16, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.