Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.05.2019

Trei scannere pentru controlul bagajelor au ajuns în dotarea Serviciului Vamal

Trei scannere pentru controlul bagajelor au ajuns în dotarea Serviciului Vamal

Echipamentele, în valoare de 262.000 de dolari, sunt donate de către Departamentul de Stat al SUA, prin intermediul Programului EXBS (Export Control and Related Border Security) și au fost transmise în cadrul unei ceremonii oficiale, defășurată la postul vamal ”Giurgiulești”.

La eveniment au participat Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, Consilierul Programului EXBS pentru Republica Moldova și Armenia, Robert Pazos, precum și responsabili din cadrul posturilor vamale unde au fost instalate noile echipamente. Este vorba despre punctele vamale ”Giurgiulești”, ”Cahul” și ”Leușeni”.

Donația vine să completeze alte trei echipamente de inspectare a bagajelor, donate prin intermediul Programului EXBS în anul 2012. Ulterior, în decembrie 2017, cu suportul aceluiași Program, au fost repuse în funcțiune cinci scanere mobile.

Programul mai include și organizarea cursurilor de instruire și a vizitelor de studiu cu tematici ce vizează detectarea armelor convenționale și de distrugere în masă, precum și a altor mărfuri de contrabandă sau cu dublă destinație.

Tot în cadrul aceluiași program, angajații Serviciului Vamal au fost instruiți în domeniul citirii imaginilor X-Ray, generate de softul electronic SIMFOX, donat de către Ambasada SUA în Moldova.

În cadrul intervenției sale, Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie i-a mulțumit reprezentantului Programului EXBS  pentru asistența valoroasă oferită Serviciului Vamal pe tot parcursul perioadei de colaborare. ”Această asistență ne ajută să prevenim și să combatem mai eficient eventualele amenințări la adresa securității naționale și regionale. Iar îndelungata noastră cooperare demonstrează că Republica Moldova și Statele Unite ale Americii împărtășesc aceleași viziuni asupra aspectelor de asigurare a securității unei regiuni și a cetățenilor acesteia. Datorită echipamentelor de scanare, combinate cu alte instrumente antifraudă, precum analiza riscurilor, informațiile operative și controlul chinologic, putem să avem o mai bună monitorizare a circulației transfrontaliere de bunuri și să asigurăm un climat de ordine și siguranță.”, a subliniat Vitalie Vrabie.

La rândul său, Robert Pazos  a menționat că: ”Această donație este un exemplu al cooperării pozitive dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, precum și al sprijinului oferit de Programul EXBS din Moldova. Scannerul cu raze X plasat aici și la celelalte două puncte vamale va contribui la consolidarea securității și la prevenirea traficului ilicit al armelor de distrugere în masă. Mulțumesc Guvernului Republicii Moldova și Serviciului Vamal pentru eforturile depuse în consolidarea securității regionale.”

Totodată, în contextul colaborării îndelungate, precum și în semn de recunoștință pentru contribuția la consolidarea capacităților instituționale ale Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie i-a decorat pe reprezentanții Programului EXBS, Robert Pazos și Valeriu Cernea cu Medalia ”Pentru Cooperare”.

După ceremonia de transmitere a echipamentelor, reprezentanții Programului EXBS au mers în Portul Internațional Liber Giurgiulești pentru a face cunoștință cu procedurile vamale aplicate în port. Tot aici, reprezentanții EXBS s-au întâlnit și cu membrii Unității Comune de Control, formată din vameși și polițiști de frontieră, care este responsabilă de monitorizarea tuturor containerelor care intră sau ies din Moldova. Scopul acestei întrevederi a fost de a identifica eventuale oportunități de colaborare în vederea dezvoltării Programului de Control al Containerelor, coordonat de către Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), anunță Serviciul Vamal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus