Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.05.2019

Vizita experților Băncii Mondiale la CNPF în vederea identificării domeniilor pentru posibile investiții și suport în sectorul agricol

Vizita experților Băncii Mondiale la CNPF în vederea identificării domeniilor pentru posibile investiții și suport în sectorul agricol

Reprezentanții Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) au avut o întrevedere cu o echipă de experți a Băncii Mondiale, care efectuează o vizită de lucru în R. Moldova, în perioada 29 aprilie – 8 mai curent. Misiunea Băncii Mondiale, din care fac parte experți internaționali și locali, este condusă de Melissa Brown, economist principal în domeniul agricol.

Vizita este una de documentare și constă în identificarea domeniilor pentru viitoare investiții și suport în sectorul agroalimentar. În particular, este vorba de un viitor proiect, implementat de Banca Mondială în cooperare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care vizează drept domenii prioritare - industria produselor lactate și a cărnii, precum și cerințele de securitate alimentară.

De asemenea, drept domenii de interes pentru acordarea asistenței ulterioare     ar fi: facilitarea accesului la finanțare directă a organizațiilor de creditare nebancară și asociațiilor de economii și împrumut pentru proiectele în domeniul agriculturii, precum și dezvoltarea și extinderea asigurărilor subvenționate în agricultură.

Vicepreședintele CNPF, Iurie Filip, a făcut o prezentare succintă a celor trei sectoare ale pieței financiare nebancare: sectorul de asigurări, piața de capital și organizațiile de creditare nebancară, subliniind importanța adoptării de către Parlament și punerii în aplicare a noii legi cu privire la organizațiile de creditare nebancară. Vicepreședintele CNPF a accentuat aspectele de bază ale legii privind cerințele față de capitalul social, dezvăluirea informației etc.

De asemenea, responsabilii din cadrul CNPF au trecut succint în revistă tematica aferentă asigurărilor subvenționate în agricultură, fiind consemnat faptul că potențialul intermedierii financiare la acest capitol nu este valorificat suficient și că este necesar de a spori interesul producătorilor pentru asigurarea  riscurilor evidente în ramura vizată.

Echipa de experți ai Băncii Mondiale a mai fost informată despre ultimele amendamente la Legea privind asociațiile de economii și împrumut, aprobată în noiembrie 2018, conform cărora asociațiile centrale urmează să se reorganizeze într-o singură asociație, Asociația Națională Centrală a Asociațiilor de Economii și Împrumut, calitatea de membru al acesteia fiind obligatorie pentru toate asociațiile existente.

Astfel, în rezultatul reorganizării sectorului asociațiilor de economii și împrumut, acestea, de comun cu organizațiile de creditare nebancară (care deja includ și companiile de leasing), reprezintă o alternativă favorabilă pentru mecanismul de finanțare directă a proiectelor din agricultură și industria alimentară.

Potrivit CNPF, la finalul întrevederii, experții au confirmat interesul Băncii Mondiale de a fortifica sprijinul întru identificarea potențialelor  proiecte de asistență financiară destinată sectorului agricol.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus