Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-05-02/stabilirea-autorilor-in-cazul-tentativei-de-omor-din-localitatea-stoianovca-raionul-cantemir-58744.html
Data: May 2, 2019 (22:00)

Stabilirea autorilor în cazul tentativei de omor din localitatea Stoianovca, raionul Cantemir

În cadrul examinării cauzei penale pornită pe faptul tentativei de omor asupra unui bărbat din localitatea Stoianovca, raionul Cantemir, comisă în data de 21 noiembrie 2018,  Procuratura mun.Chișinău, de comun cu ofițerii Direcției Combaterea Crimelor Grave și Centrului de analiză a informațiilor a Inspectoratului național de investigații, au documentat activitatea criminală a mai multor persoane, care au apartenență la organizarea și comiterea infracțiunii.

Potrivit materialelor cauzei penale, se constată că victima – bărbat de 43 ani, locuitor al localității Stoianovca, a inițiat afaceri în domeniul agriculturii de comun cu un alt bărbat de 38 ani, locuitor al aceleiași localități, în procesul cărora între aceștia au apărut mai multe divergențe legate de partajarea mijloacelor finaciare și altor bunuri dobîndite pe parcursul administrării afacerii de către aceștia. Pe parcurs, victima a fost amenințată de mai multe ori la direct și prin intermediul persoanelor terțe, iar la data de 21.11.2018, fiind ademenit să iasă în stradă de către un bărbat necunoscut și primind refuz, acesta a pătruns în ograda victimei și dintr-o armă de tip revolver a efectuat șapte împușcături în direcţia victimei, drept urmare a leziunilor provocate, aceasta a fost internată în spitalul raional Cantemir în stare gravă, fiind supus intervenției chirurgicale, ultima a supraviețuit.

În urma măsurilor speciale de investigații și acțiunilor de urmărire penală, s-a stabilit că partenerul afacerii a apelat la alt bărbat de 49 ani, care la moment ispășește pedeapsa cu privațiune de libertate pentru comiterea unei infracțiuni analogice, care la rîndul său i-a făcut legătură cu un bărbat de 30 de ani, locuitor al mun.Chișinău, cu care în continuare au planificat, organizat și comis infracțiunea.

În contextual acumulării probelor necesare, la data de 14.03.2019, ofițerii Direcției Combaterea Crimelor Grave și Centrului de analiză a informațiilor a Inspectoratului Național de investigații, de comun cu procurori din cadrul Procuraturii mun. Chișinău, oficiul Principal, Secției urmărire penală a Direcției de Poliție mun. Chișinău, cu suportul angajaților Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială “Fulger” și Administrației Naționale a Penitenciarelor, au efectuat percheziții la domiciliile, unitățile de transport, dar și la locul de deținere a persoanelor bănuite, în rezultat fiind depistate mai multe obiecte relevante pentru cauza penală, și anume: aparate de telefonie mobilă, o mască din material textil, înscrisuri de ciornă. În contextul măsurilor întreprinse, a fost reținut bărbatul de 30 de ani, care asigura legătura între comanditar, bărbatul aflat în detenție și presupul/-șiiautor/-iaitentativei de omor.

La moment, acțiunile de urmărire penală și măsuri speciale de investigații continuă în vederea stabilirii tuturor persoanelor implicate în comiterea infracțiunii și stabilirii apartenenței acestora la comiterea altor infracțiuni. În privința celor 3 figuranți cauza penală a fost expediată în instanța de judecată, anunță Serviciul de presă al Procuraturii Generale.