Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-04-26/ministerul-economiei-i-infrastructurii-a-organizat-consultari-publice-privind-pregatirea-implementar-58717.html
Data: Apr 26, 2019 (22:12)

Ministerul Economiei și Infrastructurii a organizat consultări publice privind pregătirea implementării tehnologiilor 5G în Republica Moldova

În contextul pregătirii pentru implementarea comunicațiilor mobile de generația a 5-a (5G) atât la nivel global, cât și național, Ministerul Economiei și Infrastructurii a organizat o ședință publică de consultări la care au participat furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice mobile, și reprezentanții autorităților vizate. În cadrul ședinței au fost discutate aspecte primordiale ale acestui proces – securitatea cibernetică și sănătatea publică. De asemenea, s-a discutat despre pregătirea lansării procesului de implementare a serviciilor 5G în Republica Moldova, în vederea unei conlucrări eficiente și bine sincronizate ale autorităților și a operatorilor naționali de telefonie mobilă.

„Noi vom folosi cele mai bune practici la nivel european și global, pentru a asigura că tehnologiile implementate în Republica Moldova vor fi sigure din punct de vedere tehnologic și nu vor afecta sănătatea publică”, a declarat Chiril Gaburici.

Ministrul a ținut să menționeze: „Mă bucur că prezența la această masă rotundă a reprezentanților instituțiilor vizate, dar și a operatorilor naționali, au dat startul unor discuții și procese preparatorii privind intrarea pe piață a serviciilor de comunicații mobile de noua generație. La lansarea serviciilor 4G, țara noastră a fost printre liderii acestui proces. Am avut cu toții și avem în continuare, beneficii palpabile privind nivelul de dezvoltare a rețelelor moderne 4G în Republica Moldova. Noi suntem determinați să stimulăm și să susținem un nou proces de investiții în sector, pentru proliferarea tehnologiilor de comunicații de ultimă generație. Sper ca agendele operatorilor naționali să se sincronizeze cu agendele autorităților, pentru că doar împreună vom dezvolta o infrastructură modernă de comunicații, care va avea un impactul pozitiv asupra mai multor domenii importante, inclusiv domeniului economic și investițional din țară”.

Recent, Orange Moldova și Moldtelecom au testat tehnologii și au prezentat echipamente de generația 5G.

5G este generația a cincea de telefonia mobilă, care va suplimenta serviciile existente de comunicații mobile cu capacități ultra-rapide de transport date, ce va permite dezvoltarea unor noi modele de afaceri, interacțiunea avansată dintre echipamente și livrarea unor întregi noi game de servicii mobile, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.