Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-04-19/nicolae-ciubuc-p-na-la-sarbatorile-de-pa-ti-stocurile-de-struguri-ce-se-afla-la-pastrare-in-depozite-58618.html
Data: Apr 19, 2019 (22:20)

Nicolae Ciubuc: ”Până la sărbătorile de Paști, stocurile de struguri ce se află la păstrare în depozitele frigorifice din țară, ar putea fi epuizate”

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a solicitat angajaților din subordine să efectueze o analiză a situației privind stocurile de struguri de masă aflate la păstrare în depozitele frigorifice din țară.  Informațiile oferite de specialiști denotă, că în prezent,  în frigidere mai sunt circa o mie de tone de struguri.

”În urma analizei situației, am aflat că în primul trimestru al anului curent au fost exportate circa 18,9 mii tone de struguri. Principalele destinații ale exportului de struguri au fost țările membri ale Uniunii Europene și CSI. Prețul de comercializare a strugurilor pe piețele străine a fost în mediu de circa 0,5 dolari. Pe piața internă  au fost comercializate estimativ 100 de tone. În prezent, la păstrare mai sunt încă o mie de tone de struguri. Dacă ritmul de vânzare pe parcursul lunii aprilie va fi ca cel din luna martie, atunci până la sărbătorile de Paști, stocurile de struguri ce se află la păstrare în  depozitele frigorifice din țară, ar putea fi epuizate” a precizat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, în cadrul unei ședințe operative cu angajații ministerului.

Totodată, oficialul a precizat că cele mai mari volume de struguri la păstrare se află în raioanele Nisporeni, Ialoveni, Cahul și Strășeni. De asemenea, o parte din strugurii, de calitate neconformă pentru comercializare în stare proaspătă au fost livrați la procesare pentru producerea vinului. Astfel, patru unități vinicole din Cahul, Călărași, Nisporeni și UTA Găgăuzia, au acceptat să prelucreze necondiționat circa 1 200 tone de  struguri.

Tot în cadrul ședinței s-a discutat și despre stocurile de mere aflate la păstrare. Potrivit informațiilor oferite de specialiști, în prezent în frigidere sunt circa 35 mii de tone de mere.

Potrivit MADRM, pentru a ajuta producătorii agricoli să își comercializeze producția aflată în stocuri, ministrul Nicolae Ciubuc a solicitat angajaților ministerului să informeze în continuu producătorii despre deschiderea iarmarocului de primăvară în sectorul Râșcani al capitalei, despre disponibilitatea companiilor de procesare și despre oportunităților noilor piețe de desfacere.