Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.04.2019

Proiectul regional „EU4Environment”, în valoare de peste 20 mln euro a fost lansat la Chișinău

Proiectul regional „EU4Environment”, în valoare de peste 20 mln euro a fost lansat la Chișinău

În următorii patru ani în Republica Moldova va fi implementat Proiectul  „EU4Environment”, în valoare  de 20 500 000 euro, finanțat de Uniunea Europeană. Ceremonia de lansare a avut loc astăzi la Chișinău cu participarea reprezentanților partenerilor de dezvoltare, instituțiilor publice de resort, ONG-urilor de mediu.

Scopul proiectului este de a acorda asistență țărilor Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina în conservarea și utilizarea durabilă a capitalului natural, îmbunătățirea calității mediului și bunăstării populației și stimulării creșterii economice.

În acest context, Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Valentina Țapiș, s-a referit la necesitatea promovării acestei acțiuni regionale, în scopul asigurării continuității proceselor demarate și durabilității rezultatelor atinse în cadrul  altor proiecte de mediu și inițiative regionale:  “doresc să accentuez, că protecția mediului este un domeniu intersectorial, iar colaborarea eficientă va contribui la realizarea angajamentelor asumate de țara noastră în Acordul de Asociere R. Moldova-UE. Percepem Proiectul EU4Environment ca fiind pentru promovarea valorilor dezvoltării economice în armonie cu mediul și abordarea verde în toate sectoarele și a economiei circulare. Activitățile proiectului vor contribui la facilitarea realizării Obiectivului nr.10 ”Asigurarea dreptului fundamental la un mediu sănătos și sigur din Strategia Națională de Dezvoltare ”Moldova2030” cu atingerea țintelor indicatorilor Creșterii Verzi pentru Moldova și a obiectivelor și țintelor naționale ODD 2030”.

Reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova, Marco Gemmer, a vorbit despre acest proiect care este unul cuprinzător și oferă noi oportunități din partea Uniunii Europene: „în acest context, am stabilit o agendă ambițioasă, deoarece  mediul este o prioritate ce ține de îmbunătățirea calității mediului și climei, în virtutea schimbărilor climatice, care necesită acțiuni în timp real”.

Proiectul conține cinci componente complexe, care se completează reciproc: economia verde; economia circulară; reglementări de mediu la nivel de piață; servicii ecosistemice și mijloace de trai; schimbul de experiență și coordonare. Instituțiile naționale implicate și partenerii de implementare vor contribui la organizarea unui proces bine coordonat pentru realizare și raportare la nivel național și regional și la desfășurarea acțiunilor concrete prevăzute în acest proiect, anunță Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus