Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-04-12/pavel-filip-sa-int-lnit-astazi-cu-reprezentan-ii-unui-grup-de-importante-companii-americane-58509.html
Data: Apr 12, 2019 (20:16)

Pavel Filip s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții unui grup de importante companii americane

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții unui grup de importante companii americane, care se află la Chișinău cu ocazia participării la Forumul de afaceri Republica Moldova-SUA. Premierul a spus că de fiecare dată găsește timp în agendă pentru discuții cu potențialii investitori. Șeful Executivului a apreciat interesul companiilor americane pentru țara noastră și a trecut în revistă principalele reforme și acțiuni implementate de Guvern pentru îmbunătățirea mediului de afaceri: reducerea instituțiilor cu funcții de control și a actelor permisive, modificarea Codului Muncii, stabilizarea sectorului bancar, reformele fiscală ș vamală.

„Urmare a reformelor și acțiunilor promovate de Guvern, au fost asigurate toate componentele pentru atragerea investițiilor și impulsionarea relațiilor comercial-economice dintre statele noastre. Vă încurajez să analizați cu atenție portofoliul oportunităților investiționale din Republica Moldova, iar noi vom face tot posibilul să vă convingem să investiți în țara noastră”, a menționat Pavel Filip.

Premierul a exprimat recunoștință pentru asistența financiară acordată de SUA țării noastre de la declararea independenței, care se cifrează la 1,4 miliarde de dolari. Totodată, a precizat că își dorește o trecere cât mai mare de la asistența financiară la investiții în economia națională.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a declarat că actuala vizită a companiilor americane este cea mai mare misiune de afaceri în Republica Moldova și este doar începutul consolidării relațiilor economice dintre țările noastre.

Între Republica Moldova și SUA sunt semnate 64 de tratate bilaterale, între care acordurile privind relațiile comerciale și protejarea reciprocă a investițiilor. În proces de negociere sunt Convenția pentru evitarea dublei impuneri și Acordul privind transportul aerian. În țara noastră activează 406 întreprinderi cu capital american, suma investițiilor fiind de circa 527 milioane de lei, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.