Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-04-09/pdm-a-pregatit-un-pachet-de-initziative-sociale-care-va-sta-la-baza-negocierilor-pentru-formarea-maj-58465.html
Data: Apr 9, 2019 (21:09)

PDM a pregătit un pachet de iniţiative sociale, care va sta la baza negocierilor pentru formarea majorităţii parlamentare

Partidul Democrat din Moldova a definitivat programul cu care va participa la formarea majorităţii parlamentare şi a Guvernului. ”Partidul Democrat a pregătit un pachet social de iniţiative care va sta la baza negocierilor şi la baza activităţii partidului nostru în perioada imediat următoare, dacă se va forma o coaliţie de guvernare cu participarea democraţilor”, a anunţat prim-ministrul şi prim-vicepreşedintele PDM, Pavel Filip, în cadrul unui briefingul de presă ce a avut loc după şedinţa săptămânală a conducerii partidului.

„Intitulat Pachetul social pentru Moldova, acesta conţine temele prioritare ale cetăţenilor, aşa cum le-au formulat ei la întâlnirile pe care le-am avut în campania electorală, dar şi care apar pe primele locuri în sondajul de opinie finalizat zilele trecute”, a declarat Pavel Filip, subliniind că majoritatea proiectelor incluse în Pachetul social al PDM au fost anterior anunţate spre implementare de către liderul formaţiunii, Vlad Plahotniuc.

„Este important ca cetăţenii să vadă cu ce intenţionează să se ocupe fiecare partid mai departe, în ce măsură activitatea partidelor corespund cu aşteptările cetăţenilor”, a punctat Pavel Filip. Prim-vicepreşedintele PDM a explicat că Pachetul social pentru Moldova conţine măsuri ce vizează creşterea veniturilor cetăţenilor, noi facilităţi pentru procurarea locuinţelor, sprijin pentru familii şi o protecţie socială mai bună pentru cei defavorizaţi, dar şi proiecte privind infrastructura drumurilor.

Vorbind despre principalele proiecte din Pachetul social al PDM, premierul Pavel Filip a menţionat mai întâi creşterea indemnizaţiei unice la naşterea copilului de la 6.303 lei la 10.000 lei.

„Este o majorare importantă, prin care vrem să încurajăm şi să sprijinim familiile, iar pentru acest lucru va fi nevoie să modificăm câteva legi şi cu cât mai repede vom avea o majoritate parlamentară şi un Guvern, cu atât mai repede va fi aprobată această iniţiativă”, a continuat Pavel Filip.

În acelaşi context se înscrie şi iniţiativa de lansare a programului Alocaţii lunare de stat pentru copii în Republica Moldova. „Vrem să instituim alocaţia lunară de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor până la 18 ani, fără discriminare. Aşa cum a anunţat anterior preşedintele partidului Vlad Plahotniuc, alocaţia lunară de stat va constitui 200 de lei şi copilul va primi această alocaţie până la vârsta de 18 ani, pe lângă celelalte plăţi sociale care există la moment”, a precizat Pavel Filip.

Printre priorităţile democraţilor se regăseşte şi grija pentru pensionari şi persoanele aflate în dificultate. Pavel Filip a reamintit în acest context ajutorul de 600 de lei acordat anul trecut de Crăciun şi ajutorul similar ce va fi oferit de Paşti.

„Vrem şi în continuare să fim alături de aceşti oameni şi această iniţiativă prevede permanentizarea ajutorului de 600 de lei oferit beneficiarilor de alocaţii sociale sau pensionarilor”, a precizat prim-vicepreşedintele PDM referindu-se la acele persoane care au venituri sub 2.000 de lei lunar. „Odată cu aprobarea acestei iniţiative, de două ori pe ani aceşti oameni vor primi un ajutor cu ocazia sărbătorilor de Paşti şi Crăciun”, a mai spus liderul fracţiunii parlamentare a PDM.

Încă o modalitate de sprijin pentru persoane cu venituri mici va fi dublarea compensaţiei pentru căldură – de la 350 lei până la 700 lei şi care va fi acordată pentru perioada noiembrie - martie. În prezent, de compensaţiile pentru plata căldurii beneficiază circa 140.000 de familii.

O altă iniţiativă care va avea un impact pozitiv ţine de extinderea programului Prima Casă prin introducerea variantei Prima Casă 4. „Proiectul Prima Casă 4 este destinat angajaţilor din sectorul privat, cărora statul le va oferi compensaţii de până la 50% din valoarea creditului pentru prima casă. Este un echivalent al proiectului Prima Casă 2, care era destinat doar pentru cei care sunt angajaţi în structurile de stat. Mărimea compensaţiei va fi stabilită în funcţie de salariul oficial, declarat de către beneficiar”, a explicat Pavel Filip.

Pachetul social pentru Moldova mai include ca priorităţi programul naţional pentru alimentarea cu apă a localităţilor, construirea sistemului de canalizare, gestionarea deşeurilor solide, programul Drumuri Bune 2, care deja se află în implementare. „Şi aceste programe naţionale reies din cele auzite de noi de la oameni în cadrul campaniei electorale”, a adăugat democratul.

„Suntem gata să discutăm acest Pachet social pentru Moldova cu partidele interesate să participe la implementarea lui. Credem însă că este vital ca această stare de neclaritate politică să ia sfârşit cât mai repede, toate partidele din Parlament să dea dovadă de maturitate şi responsabilitate faţă de cetăţeni, să dialogheze pe temele de interes prioritar pentru ei şi să muncească pentru a le face viaţa mai bună”, a punctat preşedintele fracţiunii parlamentare a PDM.

Pavel Filip a încheiat briefingul de presă asigurând despre faptul că Partidul Democrat îşi va intensifica efortul de a găsi partenerul politic care să ajute Republica Moldova să evite o criză politică şi socială şi împreună cu care să realizeze o înţelegere bazată pe aşteptările şi nevoile oamenilor, anunță un comunicat PDM.