Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.04.2019

Curs de instruire despre protecția datelor cu caracter personal în sectorul financiar-bancar

Curs de instruire despre protecția datelor cu caracter personal în sectorul financiar-bancar

În perioada 3 - 4 aprilie 2019, experți europeni din cadrul Proiectului Twinning UE ”Consolidarea capacităților  Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal” în colaborare cu CNPDCP au organizat un  curs de instruire cu genericul: Cerințele privind protecția datelor cu caracter personal în sectorul financiar-bancar.   Evenimentul a fost găzduit de Ministerul Finanțelor.

În cadrul cursului,  au participat circa 140 de reprezentanți ai instituțiilor financiare și bancare din domeniul public și privat. Printre instituțiile înregistrate în cadrul acestui program de intruire pot fi nominalizate următoarele: Ministerul Finanțelor, Curtea de Conturi, Banca Națională a Moldovei, Trezoreria de Stat, Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe, Moldinconbank, Banca Comercială Română, Mobiasbancă, Victoriabank, ”Infodebit Credit Report” SRL,  ”Grawe Carat Asigurări” SA, ”Easy Credit” SRL, etc.

În prezentarea sa, expertul german în protecția datelor cu caracter personal, Jens Ambrock,  a expus aspectele ce vizează protecția datelor cu caracter personal  în instituțiile financiare din Germania ,, Domeniul protecției datelor personale este unul foarte sensibil. În acest sens, instituțiile financiare din Germania acordă o atenție sporită pentru asigurarea unui nivel înalt de securitate a datelor personale. Operatorul de date respectă legislația din domeniul protecției datelor cu caracter personal, aplicând în mod prioritar cea mai importantă regulă din activitatea sa - secretul bancar”. Expertul european a menționat și despre subiectele cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal în baza temeiului legal și al consimțământului subiectului de date, identificarea video,  limitele și regulile de acces la Registrul Public al Populației pentru identificarea și verificarea clienților, modalitățile de executare corectă a unui contract, dintre bancă și client, cu respectarea strictă a principiilor de protecție a datelor cu caracter personal, etc. În expunerea sa, expertul a venit și cu o serie de sugestii pentru activitatea financiar-bancară, și anume: minimizarea datelor cu caracter personal (mai puține copiii ale documentelor de identitate), ștergerea documentelor ce conțin date cu caracter personal excesive, deoarece, informațiile din documentul de identitate al subiectului de date sunt suficiente pentru o eventuală prelucrare, etc.

În partea a doua cursului de instruire, reprezentantul CNPDCP,  Denis Coțofan, controlor de stat, Direcția Juridică,  a accentuat despre noile prevederi ale proiectului de lege privind protecția datelor cu caracter personal în Republica Moldova ”Noul proiect de lege include multe dintre prevederile legislației internaționale în protecția datelor cu caracter personal. Armonizarea legislației naționale în domeniul protecției datelor cu caracter personal este necesară pentru a responsabiliza operatorii de date  din țara noastră să respecte principiile, cerințele și regulile unui proces de prelucrare a datelor cu caracter personal” În context, reprezentantul CNPDCP a subliniat despre obligativitatea operatorului de date de a institui în cadrul entității o subdiviziune sau de a desemna o persoană responsabilă de protecția datelor cu caracter personal, semnificația celor două drepturi noi incluse în noul proiect de lege: dreptul de a fi uitat și dreptul la portabilitatea datelor, noile sancțiuni care vor intra în vigoare în Republica Moldova pentru situații de prelucrare neconformă a datelor cu caracter personal, după aprobarea noului proiect de lege.

Instruirile au avut loc în cadrul Proiectului Twinning ”Consolidarea capacităților Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal al RM”, finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul este implementat, în perioada octombrie 2017 – octombrie 2019, de către Fundația Germană pentru Cooperare Juridică Internațională (IRZ) și Ministerul Justiției din Letonia, anunță un comunicat al Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus